torsdag 23 september 2010

Att leva enkelt

Vi har länge valt att leva enkelt och ha tid. Tid för varandra, tid för stora tankar och kreativitet. På senare tid har vi dragits längre in i denna enkelhet. Sen en månad tillbaka har vi köpstopp på allt utom mat och medicin. Vi införde köpstopp för att vi hade gjort slut på våra besparingar och behövde en ny buffert. Motiveringen var rent ekonomisk men det blev så mycket mer. Jag tycker inte att jag handlar mycket, vi har aldrig haft så mycket pengar att handla för men jag har aldrig insett hur mycket tid och tankekraft det går åt till att vilja ha.

Att veta att vi inte får köpa någonting förrän lönen som kommer dagarna innan jul gör att jag nästan har slutat vilja ha saker. Det spelar ju ingen roll. Jag kan inte förhandla med mig själv och min budget, försöka hitta billigare seconhand eller tänka: När jag får lön. Det spelar ingen roll för jag får ändå inte handla och det gör att "vilja ha" minskar. Begäret minskar. Och jag känner mig lättare om hjärtat än på många år.

Min stora inspiration i det här enkla livet är Johanna med bloggen Lite enklare, hon säger:
"Jag vänder mitt fokus bort från målet för att uppskatta resan. Jag vill se det stora i det lilla och njuta av varje minut av livet. "  Det vill jag också. 

Det börjar bli höst och jag njuter mycket av utsikten från köksbordet just nu. 

Tillägg 15-01-14: läs också Lev enkelt, del 2.

2 kommentarer:

  1. Ah, tack för tipset. Jag har själv lånat hem boken "Voluntary Simplicity" av Duane Elgin. Har du läst den och vad tyckte du i så fall om den?

    SvaraRadera
  2. Jag har inte läst den. Berätta gärna om den är läsvärd så ska jag försöka få tag på den.

    SvaraRadera