fredag 31 december 2010

Nytt år - Ny lapp på kylskåpet

Igår köpte vi en stekpanna i gjutjärn på Åhlens City Det var vårt firande av att vårt test med köpstopp är avklarat och har gett oss många nya insikter om hur vi vill leva. Köpstopp har mycket handlat om att moderera utgifterna, att hantera den ekonomiska sidan av prylkulturen. Nu känner vi att det är dags att utmana andra halvan, samlandet.

Vi vet sen tidigare att vi har en tendens att samla på oss prylar vi inte behöver. Prylar som tar plats både i lägenheten och huvudet. Ett hem som är fullt med saker är tomt på utrymme. Men det är svårt att göra sig av med saker, speciellt om man inte ska slänga sånt som kan vara användbart.

Så återigen tar vi råd från andra bloggare och testar veckovis prylavstämning fram till sommaren. Det funkar så här: Man sätter en lapp med två kolumner på kylskåpet. I ena kolumnen skriver man upp alla prylar man köper, får och (och det är viktigt) gör själv. I andra skriver man sådant man slänger, ger bort eller säljer. (Men man får naturligtvis inte slänga saker som inte är trasiga.) Och varje vecka ska kolumn A vara mindre än kolumn B. För varje vecka som går ska man ha minst en sak mindre i hemmet.

Det är väldigt aproximerat såklart. Egentligen borde man mäta vikt, volym, nyttovärde eller jag vet inte vad. Men det här systemet duger för att fungera som en gör-det-själv kognitiv betendeterapi. A sak in, A+1 saker ut = mindre saker i hemmet + mindre stress i huvudet.

Hoppas vi.Vi får de hur det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar