onsdag 9 november 2011

Dags att välja bank!

Nordea har ju tydligt profilerat sig i media den senaste tiden som en bank för de som är riktigt riktigt rika, och det är ju en strategi som kan funka lika bra som många andra. Men för oss som inte ingår i den kundgruppen och kanske vill känna att vårt sparkapital eller lån tas om hand av någon som vill oss väl, så är det dags att byta bank. Nu.

Vi har röstat fram en regering som väljer att skydda nuvarande företag och företagare framför att hålla igång en fungerande marknadsekonomi, och då är det enbart upp till oss konsumenter att påverka företagen. Så flytta pengarna!

Men, som twitter säger då. Vem ska man byta till då? Är inte de andra bankerna lika goda kålsupare? Det är sant att också SEB, Swedbank och Handelsbanken betalar oproportionerligt stora ersättningar till sina ledare, men redan här bland storbankerna finns det skillnader. Handelsbanken har till exempel aldrig behövt statligt stöd, så deras ledning har lite mer rätt att betala ut sina bonusar. Dessutom är flera av de bankkontor som är profilerade som Swedbank egentligen en lokal bank ägd av en stiftelse som använder sina vinstmedel till att stödja lokalt företagande eller i några fall som återbäring till sina medlemmar. Värt att kolla upp, om man kan leva med att de går en del overhead till det där tveksamma huvudkontoret i Stockholm.

Vi har ett konslutbolag som heter vår lilla byrå, som betalar moms årsvis, vilket betyder att det samlas lite pengar på det bolagets konto under året. De pengarna har vi haft hos Nordea, eftersom vi ville ha ett PlusGiro-konto. Men nu flyttar vi pengarna till Länsförsäkringar, som vi har haft våra privata pengar hos och varit helnöjda med länge länge. Det är kundägt också, vilket vi diggar.

Och förutsatt att man inte behöver sätta in kontanter eller trixa på andra sätt kan man gott välja en av de mindre bankerna, som vi har gjort. Där ska man såklart se upp. Ikano (Bla. Hemköpkortet) till exempel är ju en bank som ingår i en viss koncern som lurat Sverige på så mycket pengar att skulle räcka till en hel järnvägssatsning. Och det finns fler av den typen i de vattnen.

Men det tar inte mer än en googling för att bilda sig en uppfattning om en banks verksamhet, och det kan det vara värt, för att visa för bankernas ledare att vi är rörliga och deras handlingar har konsekvenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar