måndag 12 november 2012

Afrikansk sötpotatisgryta bebis style

Jag älskar verkligen att göra bebismat. Att introducera Noa för nya smaker och försöka komma på grytor han kommer älska. Synd att det är en så kort tid det här med mos. I helgen kom första tanden och jag märker redan hur han hellre tar en bit bröd än en sked mos. Nåja. Den här grytan gjorde jag för några veckor sedan och igen igår. Den var en riktig hit, vilket visar att man inte ska vara feg med kryddningen bara för att en bebis ska äta. Det är en bebisvariant på en gryta vi brukar göra till oss själva och orginalreceptet kommer från Det vegetariska köket.

Vegetarisk afrikansk sötpotatisgryta, ca 6 portioner

1 sötpotatis
1 morot
2 potatisar
2 dl kokosmjölk
2 msk rapsolja
½-1 tsk afrikansk krydda (½ tsk vardera av: malen ingefära, malen kryddnejlika, malen kanel, paprikamulver och spiskummin)
½ dl torkade och väl sköljda linser eller kokta och skalade kikärter
3 msk aprikospure

Hacka allt i små bitar och lägg i en gryta. Fyll på med kokosmjölk, rapsolja och så mycket vatten att grönsakerna täcks. Koka under lock tills grönsakerna och linserna är mjuka. Mixa snabbt så att potatisen inte blir klistrig. 

Tips! Hoppa över potatisen och servera med couscous till lite större barn

Efterrätt

Förra veckan gjorde jag ett så gott äppelmos att det ser ut som det godaste Noa någonsin ätit. 

Världens godaste äppelmos för bebis
Skala, hacka och koka 4 äpplen. Sila bort kokvattnet om det är mycket kvar och mixa äpplena med 2 bananer och 1 tsk vaniljpulver. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar