onsdag 13 februari 2013

Omställning till ett hållbart liv

De flesta av oss vet att vi måste ställa om våra liv. Varje år använder jordens befolkning mer än av jordens resurser än jorden klarar av att göra nya. Vi släpper ut koldioxid i en sådan takt att vi hettar upp planeten och minskar människans möjlighet att leva på jorden.

Ibland kan det kännas svårt, läskigt. "Ska vi leva som på stenåldern igen?" har jag många gånger fått höra när jag försöker diskutera miljö med människor. Svaret är Nej! Det enda du behöver göra är att leva ungefär som oss. Om alla levde som oss skulle jordens utsläpp av koldioxid halveras. I alla fall enligt Naturskyddsföreningens klimatkonto.

Det här säger jag naturligt vis inte för att påstå att vi är bäst i världen. Vi duschar för länge, har datorn igång hela dagen och diskar under rinnande vatten. Vi kan ändra mycket för att bli energieffektivare och miljövänligare. Jag säger det för att visa att det finns hopp. Man behöver inte leva som på stenåldern eller 1913.

Vad vi gör som minska klimatpåverkan:

  • Vi flyger väldigt lite. 
  • Vi har ingen bil utan går och cyklar i närområdet och åker tunnelbana eller annan kollektivtrafik in till stan. Till långa resor använder vi främst tåg. 
  • Vi shoppar väldigt lite. Köper bara det vi verkligen behöver och handlar det mesta second hand. 
  • Vi äter väldigt lite kött. 
  • Vi slänger ingen mat
  • Vi återvinner allt som går att återvinna

Det finns mycket att göra. Gör Naturskyddsföreningens klimatkonto och se vad du kan förbättra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar