fredag 15 mars 2013

Mina bästa tofurecept

Tofu är billig och bra mat. Gott om härliga proteiner och därför perfekt mat för veggobarn. Köper man tofu på en asiatisk butik får man tofu för 2 vuxna och 2 barn plus en lunch för barnen för 20 kr. Vill man spara ännu mer pengar kan man göra egen tofu. Så ett spartips är: Ät mer tofu. Här har ni mina bästa tofurecept.  
Några recept blir bättre om man fryst tofun först och sedan tinat den. Då ändras strukturen och osten tar lättare upp smaksättning. Till andra recept är det bättre att ha färsk tofu. Vi köper 4 pkt tofu i början på månaden och lägger 2 pkt i frysen. 

Panerad tofu

1 pkt tofu som fryst och sedan tinats
1 ägg
1 dl grädde, mjölk eller vegetabilisk
salt
peppar
ströbröd
rapsolja

Pressa ut allt vatten ur den tinade tofun. Dela den i skivor. Blanda ägg, grädde, salt och peppar. Doppa tofun i äggblandningen och vänd den sedan i ströbröd. Stek i rapsolja i het panna. Servera med ris, ugnsbakade grönsaker eller couscoussallad. Inbakt tofu

1 pkt tofu som fryst och sedan tinats
2 msk olja
1 msk soja
ingefära
paprikapulver
salt 
peppar
tinade smördegsplattor


Pressa ur vätskan ur tofun och dela den i kuber. Blanda en marinad av olja, soja, ingefära, paprikapulver, salt och peppar. Pensla tofun med marinad på båda sidor. Kavla ut en smördegsplatta och dela i fyra delar. Lägg två tofukuber på varje smördegsplatta och vik plattan runt tofun. 

Grädda i 200 grader, 10-15 min.

Sojastekt tofu

1 pkt färsk tofu
Soja
Buljong
ingefära
rapsolja

Dela tofun i skivor. Blanda soja, buljong och ingefära. Värm en stekpanna och häll i olja, lägg i tofun och börja steka. Häll sedan på lite i taget av sojablandningen och låt det koka in i tofun. Vänd då och då. 

Servera med ris och grönsaker. 

Tofustroganoff

1 pkt färsk tofu
10 champinjoner
olja/smör/margarin
1 dl buljong
1msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 msk soja
1-1½ dl grädde, mjölk eller vegetabilisk
salt och peppar

Dela tofun i stavar. Hacka champinjoner. Stek champinjonerna i olja/smör/margarin tills de utsöndrat all vätska. Om champinjonerna inte börjar vätska sig kan du hälla på lite vatten och koka för att sätta igång processen. Lägg i tofun och stek. Häll på buljong, tomatpuré, timjan och soja. Koka försiktigt 5 minuter. Tillsätt grädde, koka upp och smaka av med salt och peppar. 

Servera med ris och grönsaker, t.ex ärtor. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar