måndag 14 oktober 2013

Tips vid magsjuka och vinterkräksjuka

Igår kräktes Noa över köksbordet precis när vi satte oss ner för att äta. Kvällen fortsatte med några kräkningar till. Det satte igång mitt automatiska magsjukeförsvar och tänkte därför dela med mig av mina tips för att minimera magsjukespridning och göra magsjukeperioden mer uthärdlig.

1. Handla
När den första insjuknar, åk till affären och handla sådant som man klarar av att äta när man mår illa. Köp proviva-juice, banan, chips, mariekex, blåbärssoppa, pepparkakor, rostbröd, fruktsoppa, kolsyrat vatten. Köp så mycket att det räcker även om hela familjen insjuknar. Köp också hushållspapper, toapapper, hinkar, blöjor, diskhandskar, tvättmedel och såpa om ni inte har tillräckligt hemma. Det är inte roligt att handla när man själv mår pyton.

2. Drick Proviva
Så snart en insjuknar, tvingar jag hela familjen att dricka minst 2 glas proviva-juice per dag. Både sjuka och icke-sjuka. Jag upplever att det minskar sjukdomstiden markant.

3. Utse en sjukhandduk
Sätt en särskild handduk i badrummet som de som är sjuka torkar händerna på. De friska får en egen handduk. Byt handdukar varje dag under hela sjukdomsperioden.

4. Plocka bort alla ej livsnödvändiga gossedjur, mattor och dylikt
Mina barn har ungefär 52 gossedjur i sängen men använder bara 1. Allt som inte måste vara i sängen plockas bort i förebyggande syfte. Plocka också bort mattor nedanför sängen och liknande.

5. Tvätta
Tvätta alla sängkläder och allt som det kommit kräk på i minst 60 grader. Tvätta också handdukar i 60 grader varje dag. Tvätta alla sängkläder i alla fall när ni börjar tillfriskna.

6. Koka nappar
Koka alla använda nappar varje kväll.

7. Tänk på vad du har på dig
En 1 - 2-åring kräks oftast på mamma eller pappa eftersom de vill känna sig trygga när de mår illa. Ha på dig kläder som är lätta att tvätta.

8. Såpa
Torka golv och sådant som blivit kräkts på med såpa som är naturligt desinficerande.

9. Var extra noga med hygien
Låt inte disk stå framme, ät inte mat som på gränsen att bli gammal. När man har magsjukebakterier i kroppen är man extra känslig mot allt.

10. Ställ hinkar lite överallt
Vem vet, nån gång kanske ett barn lyckas pricka en - om så av misstag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar