måndag 14 juli 2014

En grön soptunna och varmkompost

Nu har vi snart bott här i huset i två veckor och idag kom äntligen sopkärlen! Det var inte beställt någon soptunna till vårt hushåll, märkte jag när vi flyttade in och det tar två veckor innan kärlet kommer. Det är väldigt otryggt att inte ha fungerande sophämtning så det kändes väldigt skönt när det helt plötsligt stod en soptunna där ute vid vägen. 


I kommunen vi bor har man normalt en brun och en grön soptunna modell mindre, som töms varannan vecka. Den gröna soptunnan har brännbart avfall och den bruna matavfall. Av matavfallet gör man biogas som stadens bussar körs på. Vi tänkte göra jord till våra odlingar istället.


Stolt kompostägare

För att få kompostera matavfall i vår kommun behövs en skadedjurssäker behållare och vi var inte på humör för att bygga en själv i allt flyttkaos. Därför köpte vi en Biokub varmkompost. Den var väldigt lätt att montera och passar in bra i trädgården. Hur bra den sen är på att kompostera får vi väl se om en, två år. Det känns väldigt roligt att få kompostera allt och minska sina sopor. Det har irriterat mig enormt när vi bodde i lägenhet i Stockholm, att allt mitt matavfall bara brändes upp. Nu får vi ta vara på denna resurs.  

Nu ska vi bara bygga en trädgårdskompost också så att vi kan gör något av alla kvistar och grässvålar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar