onsdag 28 januari 2015

Spara pengar på bilen


Bilen är ofta en av hushållets stora utgifter och därmed ett utmärkt objekt att spara pengar på. Den första frågan man får ställa sig är: Behöver vi verkligen bil? När vi bodde Stockholm kändes bilen som en större börda än den gav frihet så där veckohandlade vi med cykelvagn och tog oss fram på cykel, med kollektivtrafik eller så gick vi. Det funkade riktigt bra trots att vi hade två barn. Jag tror att många fler skulle klara sig utan bil.

Nu när vi bor på landet där bussen går en så där två-tre gånger om dagen, det är 1,5 mil till närmsta samhälle där barnen går i förskola och 3,5 mil in till stan. Ja, då klarar vi oss faktiskt inte utan bil längre. Visst kunde jag gå 3 km tur och retur till mataffären i 16 minusgrader men 3 mil för att hämta barnen, så hård är jag inte!

Det finns många sätt att spara pengar på bilen om man nu måste ha den. Det första är att välja en bil som är billig i drift. Idag är det väldigt populärt med stora bilar. Det är status i en tid när bensinen kostar skjortan. Skippa statusjakten och välj en bil som drar lite soppa, har låg skatt och glöm inte att tänka på reparationerna. Vissa bilar kostar mer att reparera än andra. För oss föll valet på en Ford focus. Den rymmer hela familjen, har stort bagage, låg skatt och drar lite bensin.

Det andra är att inte köra mer än du måste. Sträckor under 5 km kan min 5-åring cykla sommartid. Vintertid sparkar han minst 3 km. Det orkar du också! Ta inte slentrianmässigt bilen bara för att det är bekvämt. Vi som kör så långt för att hämta och lämna på förskolan, ser till att handla och tanka när vi ändå är i samhället så att vi inte måste köra på helgen också. En gång i månaden ungefär åker vi in till stan och då har vi samlat på oss ärenden och utflykter vi vill göra. Vi åker till badhuset, biblioteket, hälsar på en släkting och handlar allt vi behöver på samma gång. På så vis sliter vi mindre på bilen och det går inte lika mycket bensin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar