onsdag 21 januari 2015

You Need A Budget

För att kunna leva enkelt gäller det att ha järnkoll på sin ekonomi. Har man inte koll springer kostnaderna lätt iväg och det är svårt att spara, planera och betala av sina lån. I många år använde vi oss av två exelark, ett för budget och ett för uppföljning och det funkar okej. Men så i höstas fick tips från Köpstoppsbloggen om ett ekonomiprogram för hemmet som heter You Need A BUDGET, YNAB och det förändrade vårt sätt att se på ekonomi.
YNAB är ett amerikanskt projekt som har som mål att ta människor ur att leva paycheck to paycheck. Det hjälper en att sätta upp sparmål, slå ut utgifter på hela året och framförallt bygga upp en buffert. När man vet precis hur mycket man lagt på mat den här månaden är det lättare att snåla en vecka eller två för att hålla budget och därmed kunna nå sina sparmål. Vi räknade med hjälp av det här programmet ut att vår jul kostade 6000 kr med julklappar, mat och dekorationer. Så från och med januari i år lägger vi 500 kr varje månad på kontot jul, vilket gör att nästa december inte kommer bli en tung ekonomisk månad, vi har redan sparat allt. Förra sommaren gick AC:n på bilen sönder och vi hade inte råd att reparera den men tack vare det här programmet har vi sparat 625 kr i månaden sedan oktober och i maj har vi sparat ihop till en fungerande AC, precis i tid innan det blir varmt igen.

Tidigare har vi inte haft samma överblick utan sparat allt i investeringar och sedan köpt något vi behöver när vi har råd med det. På det här sättet sparar vi både till AC och mitt körkort, det finns alltid pengar till att resa och hälsa på barnens farmor och farfar två gånger om året och till och med en liten semesterkassa för i sommar. Har du små medel och tror att du inte kan spara, rekommenderar jag verkligen YNAB. Det har gett mig total kontroll på min ekonomi och gör att jag ser mycket ljusare på framtiden. Programmet är gratis i en månad och kostar sedan 60 dollar.

Jag har inte fått några pengar för att skriva detta inlägg.

1 kommentar: