onsdag 25 februari 2015

Spara pengar på kläder


Kläder kan lätt börja ta upp en stor del av budgeten. Särskilt om man är en barnfamilj. Minst två gånger om året ska man köpa en helt ny uppsättning kläder. Här är mina 8 bästa tips på hur du sparar pengar på kläder. 

1. Laga
Lär dig sy i knappar som lossnat, lappa hål på knäna och stoppa sockar. Särskilt till barn i vissa åldrar sparar du mycket pengar på det. Jag tycker lappade knän är snyggt och passar gärna på att lägga till applikationer och gör plagget lite mer spännande.

2. Sy om
Med en symaskin och ytterst begränsade kunskaper om att sy, kan man förvandla gamla tröjor till både mössor och byxor till babyn. Trasiga byxor kan bli shorts, t-shirts kan bli linnen och brorsans t-shirt en klänning. I böckerna Baby cool och Sy nytt av gamla skjortor, kan du få massor med inspiration. Andra fina tips på både tröja till dig självmössa och scarf finns hos Lite enklare. 

3. Få
Särskilt barnkläder har många högar av hemma och delar gärna med sig av. Gratis eller till väldigt liten ersättning. Jag har haft en enorm tur och fått nästan alla barnens baskläder. I de flesta storlekar har vi bara köpt pyjamas, overall, underkläder och skor. Även vuxna rensar ibland ur sina garderober och då finns det möjlighet att få koftor, klänningar och shorts, sådant som inte används så ofta och därför inte slits på samma sätt. Var inte blyg utan gör klart för din omgivning att du gärna tar emot kläder Att prata med människor som gått ner i vikt är ett hett tips!

4. Köp begagnat
På loppisar, Tradera och andra second-handställen hittar du mängder med snygga kläder som ibland knappt är använda. Overaller till barnen, klänningar till festen, jackor och regnkläder är sådant jag gärna köper second hand.

5. Köp tidlöst
När du utrett alla andra möjligheter så slutar det ibland att man måste handla nya kläder. Satsa då på tidlöst istället för trendigt samt färger och modeller du vet att du tycker om. Köp kläder som matchar det andra du har i garderoben och som funkar till många olika tillfällen. Nått nytt och fräscht kommer du ändå bara använda en handfull gånger så satsa på sånt du trivs i.

6. Köp off season
Köp vinterskor i februari och sommarskor i augusti. Då är det ofta rea och du kan få kvalitetsskor för halva priset. Detsamma gäller jackor, regnkläder, täckbyxor, linnen, shorts och tjocka tröjor.

7. Minska slitaget
Torktumla bara det du måste. Tvätta bara det som är smutsigt. Många stickade plagg behöver bara en vädring för att bli fräscha igen. Byt om från jobbkläder till myskläder när du kommer hem. Sätt oömma överdragsbyxor både på dig själv och barnen när ni leker/arbetar ute.

8. Bli fläckexpert
Med en galltvål och en husmorsguide till fläckborttagning är det lätt att bli av med fläckar. Att förbehandla fläcken innan tvätt är alltid det bästa. Om fläcken verkligen inte går bort kan man sy på en applikation som täcker och så går plagget att använda igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar