onsdag 8 april 2015

Spara pengar på tekniska prylar

I vårt högteknologiska samhälle är elektronik viktigt och våra hem svämmar över av tekniska prylar. Vårt hem är inget undantag. Vi behöver telefoner, kameror, datorer, köksmaskiner, gräsklippare, diskmaskin, tvättmaskin och mycket, mycket mer. Idag är elektronik oftast inte så dyrt och ses i det närmsta som en förbrukningsvara. Här är mina bästa tips på hur du sparar pengar på tekniska prylar

1. Köp inte den billigaste

Den billigaste datorn kommer inte hålla i 10 år, den i medelklass kan göra det. Slå ut kostnaderna på några år och det lönar sig nästan alltid att köpa lite dyrare när du ändå köper. Då kan du dessutom få en produkt som är bättre för miljön och drar mindre ström. 

2. Du behöver inte den senaste

Ja, det har kommit en ny iphone men din gamla funkar fortfarande bra. Då behöver du inte köpa den senaste! Att byta en telefon, dator, platta bara för att det finns en nyare är ett enormt resursslöseri. Köp en ny när det finns behov, inte när det skriker: JAG VILL HA i magen. 

3. Laga

I affären säger de att det inte lönar sig att laga gamla köksprylar och elektronik, det är bättre att köpa en ny. Oftast är det bättre för affären, inte för dig. Min pappa hade över en reparatör till sin tvättmaskin och när han såg att serienumret sa att den var äldre än garantin gällde, sa han att det inte var värt att laga maskinen. Köp en ny! Nu är min pappa lite händig, så han skruvade sönder motorn, bytte kolen och sedan tvättade den igen. Kolen kostade 200 kr och maskinen rullar än, 6 år senare. Reservex och Nettoparts har reservdelar till vitvaror och köksmaskiner. Reservex har också delar till trädgårdsmaskiner.  


Vill du lära dig laga, börja med något litet. Kaffekvarnen på bilden var det första Oskar lagade. Funkar hur bra som helst!

4. Skippa stora uppdateringar

Datorer, telefoner och plattor uppdateras ofta ihjäl. Uppdateringarna är så tunga att apparaten blir seg och besvärlig att använda. Gör bara de nödvändiga säkerhetsuppdateringarna, inte de som påverkar hela operativsystemet om du har den möjligheten. 

5. Köp bara sådant du kommer använda

Hur många köksskåp dignar inte av hushållsapparater som bara användes under en kort tid? Risfantasten kanske behöver en riskokare men vi andra kan koka ris i kastrull när vi vill äta det. Popcornmaskin är säkert jättebra om man äter litervis med popcorn, men annars kastrull på spisen. Skippa systemkameran om du inte är särskilt intresserad av foto, för de flesta räcker kameran i mobilen numera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar