Få koll på matförrådet och sluta kasta mat
Alla förstår nog att det vansinniga i att köpa hem mat bara för att sedan kasta den. Det är dåligt för plånboken och dåligt för miljön. Har man dessutom börjat odla lite själv inser man snabbt hur mycket arbete, energi och vatten som går åt för att framställa mat. Ändå kastas fortfarande väldigt mycket mat i Sverige. Butikernas tidningar skriver ofta om detta. Då blir det rubriker av typen: Lär dig laga mat av rester och Stirra dig inte blind på bästföredatum. Det är jättebra råd som alla borde följa men de missar grundproblemet. För att minska sitt matsvinn måste man bara köpa mat som kommer att ätas upp och se till att använda den mat man har hemma. Idag tänkte jag ge mina tre bästa tips för att slippa kasta mat:
Fruktskålen behöver gås igenom nästan varje dag. Har bananerna blivit bruna? Frys. Det gäller all frukt. Äpple, apelsin, melon you name it, kan frysas och användas i smoothies. Du kan också koka marmelad, lägga det i maten eller baka en kaka.
Kylskåpet kollar jag igenom några gånger i veckan, oftast i samband med matlagning. Finns det några rester som kan slängas ner i maten jag precis håller på att laga? Är det något som behöver användas idag för att inte bli dåligt?
Skafferi och frys går jag igenom en gång i veckan när jag planerar maten för veckan och handlar. Då ser jag vad som behöver användas, vad som behöver fyllas på. Håll särskilt koll längst bak i skafferiet (gäller även kyl och frys) för där lägger sig gärna sådant du köpte en gång men som inte riktigt blev en hit. Längst bak i mitt skafferi finns raw nyponpulver, carob, vetegluten, maizena och vegetabiliskt gelatin. I kylskåpet står grön currypasta, syltlök och kalvfod. Utmana dig själv till att använda upp dessa innan de blir dåliga. Jag ska göra carobkakor, dricka nyponsoppa, laga thaimat och jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska göra med gelatinet.
I matkällaren har jag just nu bara saft, knäckebröd och köpta potatissäckar så det går jag bara igenom när jag hämtar sylt eller potatis.
När det är säsong behöver trädgårdslanden också gås igenom några gånger i veckan för att jag ska ha koll på vad som är redo att skördas. Det görs i samband med vattning, ogräsrensning och insektskoll. Oftast tar jag en runda varje morgon i landen.
Genom att ha stenkoll på allt som finns hemma, inklusive det som gömmer sig längst ner i frysen och längst bak i skafferiet, är det lättare att planera maten och använda allt. Det tar inte särskilt lång tid heller. På tio minuter har jag skaffat mig tillräcklig koll på hela vårt matförråd.
1. Stenkoll på matförrådet
För att veta vad som finns att laga mat av och vad som måste lagas av nu, annars blir det dåligt, går jag regelbundet igenom mitt matförråd. Vår mat förvars på köksbänken (frukt, tomater, avokado), i kylskåp, skafferi, frys och matkällare. På sommaren förvaras mycket ute i landet.Fruktskålen behöver gås igenom nästan varje dag. Har bananerna blivit bruna? Frys. Det gäller all frukt. Äpple, apelsin, melon you name it, kan frysas och användas i smoothies. Du kan också koka marmelad, lägga det i maten eller baka en kaka.
Kylskåpet kollar jag igenom några gånger i veckan, oftast i samband med matlagning. Finns det några rester som kan slängas ner i maten jag precis håller på att laga? Är det något som behöver användas idag för att inte bli dåligt?
Skafferi och frys går jag igenom en gång i veckan när jag planerar maten för veckan och handlar. Då ser jag vad som behöver användas, vad som behöver fyllas på. Håll särskilt koll längst bak i skafferiet (gäller även kyl och frys) för där lägger sig gärna sådant du köpte en gång men som inte riktigt blev en hit. Längst bak i mitt skafferi finns raw nyponpulver, carob, vetegluten, maizena och vegetabiliskt gelatin. I kylskåpet står grön currypasta, syltlök och kalvfod. Utmana dig själv till att använda upp dessa innan de blir dåliga. Jag ska göra carobkakor, dricka nyponsoppa, laga thaimat och jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska göra med gelatinet.
I matkällaren har jag just nu bara saft, knäckebröd och köpta potatissäckar så det går jag bara igenom när jag hämtar sylt eller potatis.
När det är säsong behöver trädgårdslanden också gås igenom några gånger i veckan för att jag ska ha koll på vad som är redo att skördas. Det görs i samband med vattning, ogräsrensning och insektskoll. Oftast tar jag en runda varje morgon i landen.
Genom att ha stenkoll på allt som finns hemma, inklusive det som gömmer sig längst ner i frysen och längst bak i skafferiet, är det lättare att planera maten och använda allt. Det tar inte särskilt lång tid heller. På tio minuter har jag skaffat mig tillräcklig koll på hela vårt matförråd.
Kommentarer
Skicka en kommentar