torsdag 2 juni 2016

Glasstårta med browniebotten


Idag fyller jag år och Oskar gjorde världens godaste tårta för att fira min dag. Glasstårta med browniebotten, maränger och kolasås. Så gott att jag nästan svimmar!

Glasstårta med browniebotten ca 12 bitar

Botten

200 g smör (eller olja om den ska vara mjölkfri)
4 dl strösocker
3 dl kakao
1 krm vaniljpulver
2 msk starkt, kallt kaffe
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
4 ägg

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör. Blanda i sockret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och sockret. Blanda. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, rund ca 26 cm i diameter. Grädda i ca 18-20 minuter. Låt svalna.

Lakritsmaränger

3 äggvitor
1 krm ättika
2 dl socker
½-1 tsk lakritspulver

Gör så här

Vispa äggvitor, ättika, lakritspulver och hälften av sockret tills det blir vitt. Tillsätt resten av sockret och vispa tills du kan välta bunken upp och ner. Klicka ut små maränger på en plåt och grädda i 125 grader i 35-45 minuter. Låt svalna på plåt.

Kolasås

Oskar använde det här recptet från Mitt kök. Han bytte ut vispgrädden mot Alpro Soja visp och det funkade alldeles utmärkt. 

Glass

Valfri vaniljglass. Gör din egen om du vill, vi köpte Tofuline vaniljglass eftersom vi har mjölkallergiker i familjen. 

Sätt ihop tårtan

Lägg browniebotten på ett fat. Skiva glass och lägg ovanpå. Dekorera med maränger och kolasås. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar