torsdag 21 juli 2016

Fyra anledningar till varför alla borde odla


Nu är vi mitt inne i den bästa tiden på året. Tiden när det mesta av maten finns ute i landet och hämtas in tio minuter innan jag börjar laga mat. Om alla mina skördebilder på Instagram inte får dig att börja förbereda odlingsyta för nästa år, kommer här fyra anledningar till varför alla borde odla.


Smaken

Förra året åt Noa glatt morötter så länge de kom från våra odlingar men när det tog slut och jag köpte en påse morötter, vägrade han äta och jag förstår honom. De köpte morötterna smakade ingenting i jämförelse med våra egna. Morötter ska blir stora och raka när de ska säljas i affären. Vridna, böjda och delade morötter finns det ingen marknad för (påstås det), så sorter som odlas konventionellt har en minimal andel sådana morötter. Hemma skrattar man lite åt morötter som är vridna och delade och kan fokusera på sorter som har god smak istället. Dessutom försvinner en hel del av smaken vid lagring och det tar alltid tid innan morötter som bonden drar upp hamnar i just din butik. Odlar du själv är det bara att dra upp ur landet, skölja av och kanske skala. 3 minuter från jord till bord och det påverkar smaken rejält.

Här har jag bara köpt pasta, salt och havregrädde.

Pengar

Många tror också att det inte går att spara några pengar på att odla, att zucchinin från det egna landet är dyrare än den i affären. Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård visar att det går att spara otroligt mycket pengar genom att främst äta hemodlad mat.  I Juli-oktober förra året sparade vi ungefär 300 kr i veckan på att odla nästan alla våra egna grönsaker. Vi köpte lök ibland men de flesta veckor tog jag en klase bananer när jag passerade grönsaksdisken och det var allt. Annars åt vi det vi hade hemma. I år ser skörden ut att bli ännu bättre och kanske kan vi spara ännu mer pengar. Med en köksträdgård full av välsmakande grönsaker äter vi betydligt mer grönsaker än vi gör när vi köper allt i affären, vilket sänker kostnaderna rejält. Min granne på kolonilotten i Stockholm sa det så bra: "På vintern tar man fram en bit kött och tänker, jaha vad ska jag äta för något till det här då. På sommaren tar man fram en hög grönsaker och rotfrukter och tänker, jaha behöver jag nått kött till det här eller?"


Miljö

Att odla själv innebär en enorm vinst för miljön. Du behöver inte transportera grönsaker över halva jorden, med de utsläpp som det innebär. Konventionellt jordbruk använder också bekämpningsmedel som inte är bra för miljön samt väldigt mycket fossila bränslen. Mycket av det som säljs i butiken odlas i deeuppvärmda växthus i Sverige och Holland. Odlar man själv blir det naturligt att äta säsongsbetonat för det man kan äta är det som finns tillhands. I affären finns samma grödor året om, de är bara dyrare och smaklösare vintertid. När man odlar själv är det också naturligt att man odlar mest av det som är ganska lätt att odla här, som rotsaker, kål och squash. I affären är det lätt att plocka med sig gurka och tomat varje dag till salladen medan självhushållaren äter morot och skott i sin vintersallad.


Hälsa

Att odla och sköta en trädgård innebär väldigt mycket motion. Man gräver, krattar, flisar, hugger, rensar, klipper, beskär och bygger. Lägg till frisk luft och massor av ljus och då får snabbt en hälsosam livsstil. Odling stärker också själen och hjälper till att bota depression och ångest. Den som arbetar med jord blir helt enkelt gladare. Så är det i alla fall för mig!

Bättre hälsa, en friskare miljö, mer pengar i plånboken och godare mat på köpet. Det är allt man får när man odlar sin egen mat. Så odlar du inte redan, pröva! Du har allt att vinna.


Det här inlägget är en uppdaterad version av ett inlägg som publicerades 4 januari 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar