tisdag 26 juli 2016

Oskars surdegslimpor med dinkel


Att baka gott bröd som smakar mycket och ger mättnadskänsla utan råg, är en utmaning men med dinkel får brödet ordentlig karaktär. Det här är mitt favoritbröd, bland de bröd som Oskar bakar, för det håller sig fräscht längre än baguetter och är lika gott till frukost som till varma mackor. Brödet jäses i jäskorg men om man inte har någon jäskorg funkar en skål eller brödkorg lika bra. Se bara till att mjöla den ordentligt så att inte degen fastnar.


Oskars surdegsbröd med dinkel

2 bröd

4 dl surdeg
6 dl vatten
0,5 dl brödsirap
2 dl fullkornsdinkel
2 msk neutral olja
600 g vetemjöl + till utbakning
2 msk flingsalt

Gör så här

Blanda ut sirapen med surdegen. Tillsätt vatten och olja. Blanda in mjölet. När det har tagit ihop till en klumpig smet som liksom rinner väldigt långsamt, stjälp upp på mjölat bakbord. Då börjar det roliga.

Vik och vrid, först med hjälp av degskrapa, sen när den börjar släppa enbart med händerna. Tillsätt mer mjöl allteftersom. Vik och vrid, Vik och vrid. Dags för lite mer mjöl nu, va? Vik och vrid. När degen är elastisk och verkligen inte alls vill fastna i händerna eller bakbordet längre är det dags för salt. Dra ut degen till en rektangel och sprid ut saltet över ytan. Och sen: Vik och vrid några gånger till.

Lägg degen i degbunken och låt jäsa tills den har dubblat i storlek. Det tar 4-6 timmar ungefär. Om det inte är värmebölja. 

Stjälp upp degen på mjölat bakbord igen och dela i två. Rundvrid degarna försiktigt så att de blir fina lite platta bollar. Lägg dem i jäskorgar med 'skarven' uppåt. Låt dem jäsa igen.

Har du bra jazz i jäsprocessen (det tog mindre än 4 timmar att dubbla) kan du sätta igång ugnen på en gång. 250 grader. Annars gör du det efter en halvtimme. In med en plåt också, eller baksten om du har det.

Jäsningen är klar när brödet smakar lätt alkoholhaltigt. För då blir det ändå inget mer gas i bröden hur mycket du än väntar. Då stjälper du upp bröden på den supervarma plåten, stoppar in i ugnen. Sänker till 175 grader och hittar på något att göra i köket. Diska lite kanske? Laga mat? Gå inte ut i trådgården och glöm bort dem. Det brukar jag göra.

Grädda i ungefär 45 minuter. Det beror lite på hur din ugn håller värme. När det är klart kan man knacka med en träslev under bröden och höra ett litet ihåligt ljud, som att någon skulle kunna svara där inne.

Låt dem svalna på galler insvepta i dubbla kökshanddukar. Du får inte provsmaka förrän det har gått minst två timmar. Avsvalningen är en viktig del av processen.

Tips!
Har du svårt att få surdegsbaket att fungera? Kolla in Oskars surdegstips för bättre surdegsbröd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar