tisdag 30 augusti 2016

Recept på Krassesalt

 

Ett av förra årets mer lyckade experiment var Krassesaltet. Det är det perfekt macksaltet som ger lagom mycket av både smak och sälta. Jag har det gärna på en macka med en stor tomatskiva, på varma mackor eller en äggmacka med hemgjord majonnäs. Det är så enkelt att göra, så passa på nu innan frosten kommer. Det här är recept på krassesalt men du kan göra precis likadant med vilka örter som helst och få ett annat kryddsalt.

Krassesalt

Ta en stor mängd krasseblad och krasseblommor. Mixa i mixer till blöt massa. Tillsätt en eller två nävar salt, beroende på hur mycket krasse du har och mixa till en slät smet. Till den här satsen använde jag en näve:


Bre ut massan på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugn på 50 grader. Öppna gärna ugnsluckan lite då och då för att släppa ut vätska. När saltet är torrt på ytan brukar jag smula det i mindre bitar och vända det som var längst ner så att det nu är upp och sedan torka det ett tag till i ugnen. 


När saltet är torrt, kör jag det i kaffekvarnen så att det blir finfördelat. Har du ingen kaffekvarn kan du krossa med mortel om de tär lite eller köra i mixer om det är mycket. 


Häll upp i små burkar och förvara mörkt så håller det sig hela vintern. 

Andra mumsiga kryddsalter

Många örter går att använda till kryddsalt men det här är kombinationerna jag provat och tyckt väldigt mycket om:
  • Löksalt - ett perfekt sätt att använda bladlök i slutet av säsongen
  • Sara Bäckmos Vitlökssalt med sting
  • Persilje- och vitlökssalt
  • Medelhavssalt - oregano, vitlök, salvia, timjan och rosmarin smakar perfekt i pizzasåsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar