söndag 25 september 2016

Ett enkelt liv eller självhushåll - i backspegeln


2010 när jag startade den här bloggen, drömde vi om ett enklare liv. Ett liv där de små stunderna var viktiga och köpsuget inte fanns. Ett liv där hjulen snurrar långsamt och det finns mycket tid till reflektion och eftertanke. Vi bodde trångt och strävade efter minimalism, ett sätt att leva med färre saker och mer plats. Det känns väldigt långt borta idag.

Alla de där idéerna som började växa för 6 år sedan ledde oss in på en väg mot självhushåll. Visst vill vi fortfarande ha ett enkelt liv, om man med enkelt menar ett liv där de små stunderna är viktigare än de stora. Där saker, resor och status är mindre viktigt än att sitta och läsa en bok för barnen eller ta en cykeltur. På andra plan är självhushåll allt annat än enkelt.


Vi måste lära oss nya saker hela tiden, jobba hårt både på jobbet och på fritiden för att bygga odlingsyta, djurhus och renovera. Att-göra-listan är oändligt lång och längst upp på den står "Lär dig prioritera - annars går du under". Det är inte enkelt men det är väldigt givande och tillfredsställande.

En självhushållare håller sällan på att rensa i röran. Istället fylls källare, garderober och det gigantiska gamla hus vi har på tomten med bra-att-ha-saker. Sånt som kanske kan odlas i, byggas om, svetsats ihop med, ja du vet. Hälften av vad vi äger är skrot som "kanske ska användas en dag". Allt tas tillvara på och allt har ett värde. Ibland kan jag bli lite galen på alla saker som står överallt men samtidigt tycker jag väldigt mycket om idén att använda allt, återbruka och framförallt slippa köpa.

Kaninbur av gammal studsmatta

Ändå skulle jag inte kunna vara här om vi inte först lärt oss allt det där vi lärde oss i den lilla lägenheten i stan. Att använda det man har och bara köpa när man måste. Att laga, låna och vara kreativ istället för bara vara konsument är användbart dagligen. Att uppskatta det vackra i en solnedgång eller verkligen kunna njuta av barnens skratt när de jagar varandra runt tomten är livsviktigt när man varken har tid eller pengar att åka iväg och titta på konst eller få andra intryck hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar