Mina whippersnapper tomater smakade inte mycket ens när de mognade i solen, så när de får eftermogna i köket är smaken helt meningslös. Sådana tomater passar perfekt att torka. Torkningsprocessen koncentrerar nämligen smaken på tomaterna. För att de ska mogna lite snabbare lägger jag tomaterna i plastpåsar med äpplen i, i köksfönstret.
När det finns ett gäng mogna halverar jag dem och och lägger i svamptorken. Sedan tar det ungefär två dagar innan tomaterna är torra. Har du ingen torkmaskin, går det bra att torka i ugnen på 50 grader. Lämna luckan lite på glänt så att fukten smiter ut bara.
Så här ser slutresultatet ut. Många tomater får plats i liten burk och håller sig fräscha länge. När man sedan ska använda tomaterna är det bara att lägga i lite vatten några timmar. Ser mycket fram emot att äta dessa hemtorkade tomater i vinter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar