Jag skulle inte plocka fler äpplen, sa jag men när grannen frågade om jag inte ville ha lite äpplen till klarade jag inte av att säga nej. Gratis är ju fantastiskt. Nu har jag ju saftat, syltat och torkat äpplen ett tag så jag körde enklaste möjliga förädling och det är äppeldricka i saftmaja och sedan äppelmos på det som blir kvar. Börja med att skära bort alla mörka fläckar och andra skador. Dela sedan äpplena i fjärdedelar. Äppeldricka 1,5-2 l Fyll silkorgen i saftmajan med äppelbitar. Tillsätt 1-3 dl socker (om du vill). Hur mycket du behöver beror lite på din smak och vilka äpplen du använder. Till Transparant blance använde jag 2 dl socker, till mina egna sötare äpplen använde jag bara 1 dl. Koka i 1½ timme ungefär. Häll äppeldrickan i plastpåsar, flaskor eller plastlådor och frys. Jag har 3 dl i varje plastpåse och ser till att äppeldrickan svalnat helt innan jag häller upp den för att inte råka frigöra några dåliga ämnen från plasten. V...
Tillägg 2019-03-14: Det var några år sedan jag gjorde det här receptet och jag undrar om inte Oatly ändrat på sin produkt för många verkar nu ha problem att få den här yoghurten att fungera med Oatly. Flera läsare tipsar om att Plantis Yogoat går att använda istället. I min närmsta affär kostar havreyoghurt 34 kr/l. Det är hutlöst dyrt, tycker jag, och därför brukar vi aldrig köpa havreyoghurt trots att Noa tycker väldigt mycket om den. Så insåg jag en dag att det där med yoghurt kan man ju göra själv, då borde man ju också kunna göra havreyoghurt. Lite googling visade att det kan man såklart. Allt man behöver är att köpa en sån där hutlöst dyr yoghurt och sedan använda den för att starta sin egen. När man väl startat sin yoghurt använder man den sista decilitern till att göra ny yoghurt och på det sättet behöver man aldrig mer köpa yoghurt. Nu kan Noa äta yoghurt varenda morgon för min yoghurt kostar bara 5 kr/l. Jag utgick från Springer och trimmars recept när jag börja...
Grannens träd dignar som vanligt över av äpplen. Transparant Blanche trivs verkligen här uppe hos oss och producerar mängder med äpplen. Tyvärr är det inte ett så gott äpple. Syran är för stark och för att kunna använda äpplet krävs ganska mycket socker. En av de saker jag alltid gör när äppelkorgen är för full, är äppelsaft med kanel i saftmaja. Det är barnens absoluta favoritsaft och jag dricker den gärna varm istället för glögg på vintern. Det bästa med att göra äppelsaft i saftmaja är att det går fort och är otroligt lätt. Det går åt massor med äpplen och plockarkorgen töms på nolltid. Så här gör du äppelsaft med kanel i saftmaja. Äppelsaft i saftmaja 3 kg äpplen 2 kanelstänger 7,5 dl socker. 1. Börja med att skölja äpplena. Skär bort maskangrepp och bruna fläckar. Sedan delar du bara äpplena i 4-6 delar beroende på hur stora äpplena är och lägg i saftmajan. Jag brukar använda de små äpplena till saft. Du behöver inte ta bort skrutt...
Kommentarer
Skicka en kommentar