måndag 23 januari 2017

Är det redan dags att så?


Ljuset börjar komma tillbaka några timmar och sociala medier svämmar över av bilder på sådder. Är det redan dags att så? utbrister människor som aldrig ens tänkt tanken och nu i ärlighetens namn börjar få lite panik. Man vill ju inte ligga efter, börja försent, missa tåget. Men du kan ta det lugnt. Väldigt få grönsaker behöver sås redan i januari. Långsamväxande chili (typ habanero) och kronärtskocka, är det enda jag kan komma på. Har du uppvärmt växthus eller odlar i södra Skåne kanske läget är annorlunda.

Extrabelysning

Ska man så tidigt, så behövs extrabelysning. Lysrör, kalla eller varma, funkar fint och en timer som ställs på sådär 12 timmar. Har du inte extrabelysning är det bättre att vänta till i mars med att så. Utan tillräcklig belysning blir plantorna svaga, rangliga och kommer ge dålig skörd. Det mesta hinner utvecklas ändå.

Odla året runt

Det finns en tydlig trend med att odla året runt. När marken är fryst och ljuset är för dåligt, odlar många idag under lysrör inomhus. På så vis kan du få hemodlad sallad, tomat och kanske nån paprika även på vintern. Det är underbart att kunna skörda även på vintern men jag tycker att inomhusodlingarna för med sig ganska mycket problem som jag inte alltid orkar med. Det är exempelvis väldigt lätt att få löss. Om man diskat krukor dåligt eller köpt jord som innehåller för mycket bladlusägg, kan din salladsodling snabbt bli översvämmad av bladlöss. Har man väl fått mängder med bladlöss är det otroligt svårt att bli av med. Skott, groddar och microblad hinner sällan utveckla några problem, så jag satsar mest på det.

Så. Om du inte sysslar med åretruntodling, har varmväxthus eller turen att odla under väldigt gynnsamma förhållanden, kan du slappna av. Det är inte dags att så än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar