tisdag 31 januari 2017

Snöfattigt


Vintern har varit lite småtrist i år. Det snöar, sedan slår temperaturen om och så töar det, och töar. Så här års brukar man vanligen inte se min köksträdgård, för de höga lådorna brukar vara helt täckta av snö. Nåja. Det är ganska vackert ute ändå i den fina januarisolen. 


Utan snön saknar växterna ett bra skydd mot köldknäppar. De känsligaste växterna har jag faktiskt täckt med granris och löv i år, så jag hoppas att de ska klara sig. Men risken är att det blir kala rosor och väldigt sen lavendel i år också. 


- Ska vi ta och åka lite skridskor? frågade jag barnen i helgen. 
- Ska vi åka på gården eller på sjön? svarade Noa. 
Det hade nog gått nästan lika bra att åka skridskor på gårdsplanen som på sjön, om det inte var så svårt att åka skridskor i motlut. Vi flyger som vantar allihop men än så länge har ingen slagit sig. 


Högen med ved som Oskar ska klyva växer så sakteliga. De blåsiga dagarna gör att det inte faller så mycket träd som han skulle vilja. Vi har en femårsplan på röjning av träd på tomten. I år är det en dunge som skapar problem för grannen som ska glesas ut. 


Harry har mått bra i sin bur hela vintern. Även de kallaste dagarna har han fixat utan några problem. Mycket halm och en matta som täcker för på nätter och kalla dagar. Blåsiga dagar som denna öppnar vi lite grann så att han får sol utan att bli för kall. Imponerande djur som klarar sig med så lite skydd i vinterkylan. Dagar när det inte blåser eller är för blött, får han komma ut och hoppa i hagen en stund. I lördags var han ute flera timmar och barnen sprang med blad och syren med knoppar till honom. Färsk mat och många varv runt kaninhagen var inte fel. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar