måndag 13 mars 2017

Beskära äppelträdSolen skiner, snön tinar och vi är i mitten av mars. Dags att beskära äppelträd. Eller är det dags? När det kommer till att beskära äppelträd, känns det som att alla har olika åsikter. Förr i tiden beskar man alltid på vårvintern, kanske framförallt för att då hade trädgårdsmästaren tid. Idag pratas det ofta om JAS-beskärning och att det är varsammare för trädet att bli beskurit under sommaren. Det leder också till färre vattenskott, sägs det. 

Vi beskär lite både och, faktiskt. Jag tror egentligen inte att det är så noga. Vi har ett väldigt gammalt äppelträd som fick sin första beskärning på säkert 30 år den första sommaren när vi flyttade in. Det var i ett eländigt skick och grenar gick både högt och kors och tvärs. Äpplena var små och angripna men efter några ordentligt hårda beskärningar börjar trädet återhämta sig. Nya grenar skjuter ut och det finns mängder med fruktbärande grenar inför sommaren. Här behövde bara lite vattenskott kortas av. 


Vi har också ett nyplanterat äppelträd som fick sin första beskärning. Uppbyggnadsbeskärning ska alltid göras på vårvintern. Det ser ju för sorgligt ut med sina få, korta grenar men så småningom kommer det förhoppningsvis bli ett fint träd, fyllt med goda äpplen. Min plan är att sätta ett fruktträd varje år, så att jag så småningom har en hel fruktlund. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar