fredag 9 februari 2018

Det här med gödsel


Jag är dålig på att gödselvattna, det är en av mina svagheter som odlare. Särskilt inomhus, på vintern när man inte lägger gräsklipp runt växterna hela tiden så behövs det verkligen gödselvatten, har jag tänkt. Så för ganska många år sedan köpte jag en flaska blomsternäring och jag har inte använt mer än en fjärdedel. Det är bara den inomhusodlade salladen som fått en skvätt då och då för annars smakar den ingenting.

I år startade jag ju en maskkompost inomhus för att ta hand om det lilla avfall som hönsen inte äter upp. Förutom näringsrik jord producerar maskkomposten också lakvatten och det har jag använt för att vattna mina sallader och annan inomhusodling. Det har gjort att jag är mycket bättre på att gödselvattna än jag var innan.

Mina växter kan se lite hängiga ut, som exempelvis den här Habanero Dulcen som aldrig ville växa. Så ger man en liten dos lakvatten blandat med vatten och helt plötsligt är den grönare än tidigare, bladen sträcker ut sig och plantan växer sig större. På bara någon timme ser jag stor skillnad på bladens färg. Den blir en väldigt vacker mörkgrön. Betydligt mörkgrönare än vad den ser ut på bilden. Lysrör och blixt klarar inte av att skapa rätt färgåtergivning.


Så nu börjar jag förstå poängen med gödselvatten. Problemet var bara att jag hade så dålig gödning tidigare. Kanske kommer jag också lyckas få en stor skörd av just habanero i år med hjälp av mitt lakvatten. Jag har haft ganska mycket problem med just den sorten de senaste åren.

2 kommentarer:

  1. Intressant att också en maskkompost bildar lakvatten inte bara bokashikomposten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är värt väldigt mycket. Sen går ju nedbrytningsprocessen mycket långsammare med maskkompost än bokahasi.

      Radera