Ät snart - ta hand om skruffsiga grönsaker

Mat har blivit dyrare och jag kämpar varje månad med att hålla ner vår matkostnad. Ett sätt jag gärna använder är att köpa Ät snart! i affären. Kött, fisk, ägg, mjölk och korv köper jag mer än gärna ät snart. Bara att slänga i frysen eller använda tidigt. Vissa saker, som t.ex. ägg och laktosfri mjölk håller långt efter bäst före datum, så de använder vi bara som vanligt. 

Även grönsaker köper jag gärna ät snart påsar som både Willys och Ica Maxi packar. Om man handlar vid klockan 9-10 på förmiddagen kan man hitta påsar fullproppade med väldigt billiga grönsaker. Idag tänkte jag visa vad jag köpte senast och vad jag gjorde av allting.

Ät snart! Grönsakspåsar 

Senast köpte jag grönsaker för 59 kr som var ät snart. Då fick jag: 

  • 540 g chili
  • 1 gigantisk paprika
  • 2 gigantiska lökar
  • 250 g champinjoner
  • 250 g pimiento de padron
  • 1 aubergine 
  • 2 plantain
  • 6 bananer
Den stora gröna paprikan och en av lökarna gjorde jag gryta av samma kväll. En jättegod korvgryta och också fick lite chili. Hälften av padrones åt vi som vanliga, stekta padrones under veckan. Resten förädlade jag till andra produkter. 

Jag älskar att laga mat och att komma på saker att göra med en hög med grönsaker är vad jag gör varje höst när skörden kommer in. Vad ska jag göra av all den här skörden? är något jag får ställa mig ofta och därför är jag ganska van vid det. Om det känns ovant för dig rekommenderar jag att bara googla och testa. En del saker man gör blir inte så goda och ingen äter dem, andra blir riktigt uppskattade och görs om och om igen. 

Ta hand om grönsaker

 Att chilin skulle bli chilisalt kändes väldigt lätt. Jag gör ofta olika salter av örter och chili och vi använder dem ofta i maten. Det är lätt att göra och håller länge. Några chili var så pass fräscha att jag spara beslutade att använda dem färska men resten mixade jag tillsammans med en av de stora lökarna, vitlök som börjat torka lite, de padrones som behövde användas på en gång samt grovsalt. Sedan fick det torka över natten i min tork och slutligen mixas en sista gång. Nu har vi chilisalt så att det räcker till jag får en ny skörd av chili. 

Bananerna blev en choklad- och banankaka till barnen och en paleo bananabread till mig och maken. Ett bra sätt att ta hand om bananer som uppskattas av alla. Andra gånger brukar jag skiva och frysa bananerna och använda i smoothie men den här gången blev det kakor. 

Auberginen gjorde jag baba ganouch av, en riktig favorit för mig och maken och champinjonerna stekte jag länge tillsammans med aronialikör, lök, vitlök och lite kycklingbuljong (hemkokt). På slutet la jag till lite vitvinsvinäger och persilja. Blev supergott tillsammans med färsjärpar. 

Det mest spännande var plantain, för det har jag aldrig använt. Jag har ätit matbanan på restaurang och när jag var i Ghana som 19-åring men aldrig tillagat det själv. Det här var naturligtvis det som var roligast för mig. Få pröva på något nytt är något jag älskar! Jag googlade och kom fram till att Tostones kändes rimligast. Jag kryddade med chili och salt. Blev riktigt gott och framför allt en ny smakupplevelse. 


Spara pengar med Ät snart!

Med tanke på hur priserna på grönsaker ser ut idag, tror jag att det lilla vi använde direkt som paprika, chili, padrones och lök skulle ha kostat ungefär 59 kr. Så redan där har jag nog tjänat in kostnaden av påsen. Men bara på kul så räknade jag vad det skulle kosta att köpa 2 påsar tostones, 3 burkar chilisalt, 1 burk baba ganouch, en burk stekta champinjoner, en choklad- och banankaka samt en paleobanankaka i butik. Det jag kom fram till chockade mig! Summa blev 600 kr! Så på en förmiddag när jag inte hade något annat att göra och med ganska lite tillsatta ingredienser, förvandlade jag grönsaker för 59 kr till produkter värda 600 kr. På ett ungefär. 

Det visar i alla fall att min ansträngning var värd det även ekonomiskt. Smakmässigt visste jag redan att det var värt det, för produkter som smakar som mina hemgjorda tror jag inte att du kan köpa i en affär. 
Inget slår hemlagat. 

Med lite kunskap och tid kan man alltså spara väldigt mycket pengar på att köpa ät snart. Hoppas att fler vågar prova detta.  
 



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkel äppeldricka och äppelmos i saftmaja

Gör din egen havreyoghurt

Äppelsaft med kanel i saftmaja