Odlingar


Hallonbacken

2014 köpte vi vår lilla gård som helt saknar ekonomibyggnader. Inte mycket har hänt här de senaste 15 åren, förutom att björkarna fått växa fritt och hallonbuskagen spritt sig överallt. Tomten är 8000 kvm och vi drömmer om att förvandla den till trädgård och bete för djur. I dagsläget odlar vi det mesta av våra grönsaker i en liten köksträdgård, ett tunnelväxthus på 15 kvm och några små land utspritt på tomten. Vi odlar i zon 5, 6 eller 7 beroende på vem av grannarna du frågar. Jag brukar räkna zon 6 för största delen av tomten.


Odla i norr

För att få en stor skörd trots vår korta och många gånger kalla odlingssäsong, lägger jag mycket tid på att hitta rätt frö för varje gröda. Sorter som inte bryr sig om vår kalla försommar och som hinner bli klar innan frosten kommer. För att ge grönsakerna ett försprång, driver jag upp plantor inomhus under ljus i källaren och planterar ut när frostrisken är över. Odlingsväv och plastlock får ligga kvar ända till midsommar. Vintersådd i plastbackar och sådd under lock på fryst jord var en stor hit förra året och det kommer jag att vidareutveckla i vinter. 


Jag hoppas att jag kan inspirera andra att odla trots hårt klimat och långa vintrar, för det finns inget bättre än att äta sina egna grönsaker. Man kan odla mycket mer än man tror här uppe.