onsdag 7 januari 2015

Återblick 2014


2014 var året då vi äntligen fick realisera våra drömmar. Tack vare att Oskar fick möjlighet att jobba på distans och JAK var snälla nog att ge oss ett lån kunde vi köpa ett hus på landet med tillräckligt stor mark för att kunna odla det mesta hushållet behöver.


Den drömmen har egentligen funnits sedan vår första balkongodling på den inglasade jättebalkongen i Vällingby. När vi väl fick känna hur gott det var med egna grönsaker och hur roligt det var med odling växte ambitionerna snabbt och vi började drömma om en egen gård. Det är stort när drömmar blir verklighet, skrev jag 20 maj.


2014 hann vi dock inte odla så mycket eftersom vi flyttade in i juli till en tomt som såg ut så här. Äng och skog. 

Med lite hjälp från en snäll granne som slog gräset och en ännu snällare svåger som skänkte oss en gräsklippartraktor, har vi sedan kunna hålla fältet där vi tänkt odla öppet och till och med byggt en odlingsbänk. Nästa år ska det förhoppningsvis bli lite skörd men vi förstår att det är väldigt långt till drömmen att odla 95 % av alla grönsaker och frukt som vi äter. 


Hallon fick vi i alla fall mycket av och det ligger fortfarande en påse i frysen och förgyller våra smoothies. 

Sommaren var fantastisk men när hösten kom var jag så trött. Man kanske blir det efter ett år när det händer så mycket nytt. När man börjar ställa om och får lära sig saker man aldrig behövt kunna tidigare. Klippa gräs, kompostera, beskära träd, fälla träd, hälsa på alla, använda vinkelslip och flismaskin, gräva rabatter, lägga golv, tapetsera, lista fönster, klä vädringsfönster med tyg så att schvidarn inte kommer in och äter upp oss, hantera pannan, ha möss i källaren eller skotta snö. Vi får verkligen lära oss nya saker hela tiden och det är så roligt men samtidigt blir man trött. 

Det jag kommer minnas mest av 2014 är den fantastiska sommaren med sol, bad, cykelturer och lek. Hur Noa kunde stå hur länge som helst i hallonsnåret och Melker cyklade och sprang runt större och större delar av tomten i takt med att tryggheten blev större. Jag kommer minnas Oskars glädje när han lyckades laga gräsklippartraktorn och hur roligt det var att gräva nya rabatter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar