tisdag 2 februari 2016

Egen havremjölk som är god att dricka


Jag gjorde det! Efter mycket googling och lite experimenterande lyckades jag få fram en havremjölk som både jag och Noa gillar. Den är till och med så pass god att Oskar kan tänka sig den till havregrynsgröt och han gillar inte växtmjölk alls i vanliga fall. Jag häller den i kaffet, till gröt eller flingor. Noa dricker gärna ett glas när han är mjölksugen. Den funkar i mat också men då är ju smaksättningen egentligen lite onödig, så ska du bara göra havrepannkakor kan du pröva min vanliga havremjölk istället.

Riktigt god havremjölk 

3 dl havregryn
15 dl vatten

Blanda ihop och låt stå över natten. På morgonen tillsätts:

2-3 msk rapsolja
en liten nypa salt
1-2 tsk råsocker
1 knivsudd vaniljpulver

Mixa i några minuter. Häll i en silduk och låt rinna av en stund. Tvätta händerna och kläm ihop silduken så att all havremjölk kommer ut. Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylskåp. När mjölken står delar den sig, så skaka ordentligt innan du använder den. Mjölken håller sig minst 3 dagar men kan ibland stå upp till 5 dagar.


5 kommentarer:

 1. Min första omgång blev "seg" nästan pannacota lik.
  Funderar på om jag värmde mjölken för länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte värma mjölken utan bara mixa och sila.

   Radera
 2. Nu har jag gjort denna mjölk två gånger; första gången blev jättebra men andra gången blev drycken nästan lika tjock som nyponsoppa. Jag har två teorier om varför det blev så andra gången: antingen att havregrynen låg i blöt för länge (de låg nog närmre 24 h tror jag pga att jag inte hann mixa ihop den tidigare), eller att jag mixade den för länge.

  Har du varit med om detta problem? Har du några tankar om hur det kan undvikas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag aldrig varit med om. Silade du mjölken genom silduk?

   Radera
  2. Ja. Nu har jag gjort mjölken ytterligare några gånger och har dragit slutsatsen att jag inte ska pressa ur mjölk ur silduken allt för noggrant, för det är på slutet som det blir mer som grädde. Så länge jag inte gör det blir det bra.

   Jag har t.o.m. experimenterat med att ta 16 dl vatten till 3 dl havregryn och tycker att det bli mer lagom konsistens än om jag tar 1 dl mindre vatten.

   Radera