Vi satt runt mina svärföräldrars bord och jag berättade historien om hur vi misslyckades med att byta lampor fram på bilen. Hur den ena glödlampan hamnade snett och bländade mötande trafik och hur vi slutligen fick skruva lös batteriet för att få glödlampan att sitta rätt.
- Men varför lämnar ni inte bara in bilen? Det kostar ju nästan ingenting att byta en glödlampa! frågade Oskars syster. Det är en rimlig fråga från någon som lever ett liv där man har enorm brist på tid och gott om pengar. Väldigt många har inte utrymme till för att ägna flera dagar åt att få bilen att fungera och behöver inte det heller.
Jag svarade att vi vill lära oss att göra så mycket som möjligt själva och inte vara beroende av att någon annan ska lösa alla våra problem. Men samtalet låg kvar och gnagde lite i mig, för det är inte hela sanningen. Det handlar också om hur man får tänka när man har en helt annan livssituation. Vi lever ett liv med mycket tid men lite pengar. För att få ekonomin att gå ihop när plånboken är tunn, är det viktigt att hålla hårt i pengarna, särskilt när det gäller sådant som kostar nästan ingenting.
Jag kallar det de små utgifternas magi och det var något jag lärde mig under vår köpstopps period. De där små utgifterna som inte kostar något, de blir tillsammans ganska mycket pengar. Visst hade vi haft råd att lämna in bilen och byta glödlampa, däck och olja. Det är inte stora pengar var för sig. En gång. Tillsammans blir det dock ganska mycket pengar. Det var faktiskt genom att skippa de små utgifterna, inte de stora, som vi fick kontroll på vår ekonomi och det tycker jag är lite magiskt.
Att inte köpa tidningar, en liten dålig leksak till barnen när de tjatar, den där chokladbiten när man är sugen, en läsk eller en pocketbok, behåller många tusenlappar i plånboken och gör att vi har pengar till sådant vi verkligen behöver hjälp med.
Som med bilen. Om vi lär oss att göra det som är ganska enkelt underhåll själva, sparar vi ihop pengar till kamremsbyte, lagning av bromssystem och AC. Dessutom är det en investering att lära sig något och skaffa en ny kompetens. Första gången är det jättesvårt och tar oändligt med tid men sedan vet man hur man gör och då går det mycket fortare. Igår tog det bara 20 minuter för Oskar att byta glödlamporna och så lite tid tar det inte att köra till verkstan och vänta på de servar bilen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar