onsdag 14 september 2016

DIY kaninbur av återbrukat material


Den ofrivillige snickaren har byggt en kaninbur av mestadels återbrukat material. Taket och luckan fram har en köpt skiva men annars är allt trä hittat på gården. Botten och sidoluckan kom från en gammal vedlår, stolparna hittade vi på vinden i gamla huset och resten av panelen tog vi från sommargaraget som vi håller på att riva. Allt från takpapp till färg och lås hade vi också hemma sedan tidigare projekt, så kostnaden för bygget blev minimal. Buren har två nätsidor men den ena sidan ska sättas igen med en skiva till vintern. Den står på ganska höga ben för att komma över snön i vinter och för att Harry ska känna sig tryggare när det stryker räv runt tomten. 


Jag tycker Oskar gjort ett riktigt bra jobb. Förutom att buren är så stor att den rymmer minst en kanin till (vilket jag vill ha), har den också flera fiffiga funktioner. För att den ska bli enkel att hantera finns två luckor. En där man kan sätta in mat och vatten utan att kaninen smiter. Nog för att den här nyfikna kaninen gärna försöker så fort man öppnar. Hö läggs i ett nät så att det kommer upp lite från botten. 


På kortsidan finns en större lucka där som man kan öppna när man ska lyfta ut kaninen och städa buren. Alla luckor har enkla skjutlås. På sidorna sticker det ut handtag för när buren ska flyttas. 


Bak på buren finns också hjul som gör den enklare att flytta. 


Inne i buren finns en bolåda som också fungerar som hylla att hoppa upp på. Buren är mysig och stor (1x1 m) så det finns gott om plats att röra sig på. Det här fina bygget ger mig hopp om att vi ska kunna bygga ett litet hönshus också till våren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar