Inlägg

Visar inlägg från september, 2015

Odla nyzeeländsk spenat

Bild
Jag fick några fröer av nyzeeländsk spenat av en vän och det var verkligen en hit. 2 plantor har producerat en god och saftig spenat hela sommaren. Då min vanliga spenat bara gick i blom hela tiden vid både vår och höstskörd har den nyzeeländska inte svikit mig och jag ska definitivt odla den nästa år. Innan vi åkte utomlands tog jag hand om det på plantan som var kvar. Jag förvällde spenaten och frös in i 125 g påsar. Barnen vägrar spenat så 125 g är ungefär så mycket vi äter varje gång. På marken såg det inte ut som det var så mycket kvar på plantan men det blev ändå ungefär 500 g i frysen.

Odla märgärt

Bild
En av de grönsaker vi äter mycket av under vinterhalvåret är märgärt, eller gröna ärter som det heter i affären. Därför satte jag entusiastiskt massor med ärtor i år. De flesta kom aldrig upp och en hel rad drog en entusiastisk fågel upp så snart det tittade fram något. En rad med ärtor fick vi dock. Sorten som klarade att jag sått för tidigt och inte blev uppäten heter Kelvedon Wonder. Den är otroligt god och ska få flera meter i grönsakslandet nästa år. I år kommer vi bara äta dem färska för det blir inte skörd för någon infrysning men vi njuter av varje liten ärta.

Man kan aldrig få slut på kramar

"Man får aldrig slut på kramar. För varje gång man ger en kram eller puss så får man ju en tillbaka. Om man inte ger en puss på kinden eller den man kramar verkligen inte är med på det. Hur som helst kommer jag aldrig få slut på kramar för jag är så full av kärlek." - Melker 6 år, som kommentar på att lillebror sa att han bara hade en kram 

En egenodlad måltid

Bild
Bönskörden i år blir så otroligt liten att det här blir vår enda måltid helt gjord på egenproducerade råvaror. Potatis och morotspytt med bondbönor stekta med zucchini, salladslök och persilja. Till sallad (ja, äntligen är det dags för mizuna). Det här skulle såklart inte barnen äta utan det är en lunch till mig och Oskar. Vi åt den med andakt och njöt av varje smakrik tugga.

Att resa bort

Bild
Att resa utomlands är en sådan där sak vi valt bort i vårt enkla liv. Det kostar för mycket, sliter på miljön och jag trivs faktiskt bäst hemma. Men i år fick vi en resa av min snälla svärfar och då tog vi chansen att få se en annan del av världen. Vi ägnade en vecka åt att bada i poolen, två eller tre gånger varje dag. Vi spelade spel, åt på restaurang och hade tid att lyssna på varandra.  Det var underbart med sol, värme och att komma bort en stund men efter en vecka längtade vi alla hem till tystnaden, till dricksvattnet och (3/4 delar av oss) till legot. Jag lärde mig att ibland kan det vara bra att komma bort en stund för att hinna se varandra och uppskatta det man har hemma. Sedan kanske man inte behöver åka ända till Kanarieöarna för att uppleva det.

Mjölkfria chokladkakor på pepparkaksvis

Bild
Idag ville Noa verkligen baka pepparkakor så jag googlade "kakor att baka när barnet vill baka pepparkakor" och fick upp en trevlig tråd på familjeliv med tips. Vi valde att utgå från en chokladkaka men ändrade lite för att passa hur vi brukar baka. Dessutom dekorerade vi med lite färgat socker för det tyckte Noa var fint. Resultatet fick storebror att utbrista "Åh, har ni bakat pepparkakor" när han kom hem från skolan. Här kommer receptet på chokladkakor ni kan baka när barnen vill göra pepparkakor men du tycker att det är alldeles för långt till jul: Mjölkfria chokladkakor på pepparkaksvis 85 g mjölkfritt margarin (använder du smör, ta 100 g) 2 msk farinsocker 2 msk råsocker 2 msk vanligt socker 1 krm vaniljpulver 1,5 msk kakao 2,5 dl mjöl 1 äggula Garnering: Uppvispad äggvita och färgat socker Gör så här: Rör socker, vaniljpulver och margarin fluffigt med elvisp. Blanda i mjöl, kakao och äggula så att du får ihop en bra deg. Låt vila i...

Odla eget örtte

Bild
Det börjar bli höst men ännu finns mycket att skörda. Jag har en dröm om att bli självförsörjande på örtte och plockar ljung, mynta, kamomill, johannesört, älggräs och ringblomma till vinterns alla lugnande koppar. Älggräs är smärtstillande, ringblomma minskar sammandragningar vid mensvärk, kamomill och ljung är lugnande, marockansk mynta bra för matsmältning, pepparmynta lindrar halsont och johannesört är antidepressivt. Än så länge har jag inte fått ihop så att det räcker hela vintern men om hösten fortsätter att vara så här mild kanske jag kan lyckas.

Tripp ut i blåbärsskogen

Bild
  En fin dag för någon vecka sedan, tog vi på oss stövlar, packade matsäck och begav oss ut i skogen. Tanken var att plocka lite blåbär, ljung och om svamp (om vi hittade någon). Svamp blev det ingen men det fanns fortfarande ganska gott om blåbär.  På frågan hur mycket blåbär han har plockat svarar Noa:  - Så mycket som ryms i magen.  Det stämmer verkligen. Han älskar att sitta i ett snår och bara äta och äta. Jag har plockat nästan 10 liter rensade blåbär och kokat sylt av det mesta. 3 liter ligger i frysen och väntar på att jag ska göra något gott av dem i vinter. Lite ljung plockade jag också för att det ger ett så rogivande te att dricka på kvällarna.  Det bästa med skogen är såklart fikapausen. Att sitta på en trädstam mitt i blåbärssnåret och äta mackor och dricka saft. Jag tycker verkligen om att gå i skogen och förhoppningsvis hinner jag med en tur i helgen för att se om lingonen börjar bli färdiga.

Kladdkakemuffins med svarta vinbär

Bild
Det bästa man kan göra med svarta vinbär tycker jag är svartvinbärssaft. Förra året kokade jag saft på 10 liter bär men det räckte inte hela året. 15 liter behövs nog. När man kokat så mycket saft som behövs kan det ju vara roligt att göra något annat. I år snubblade jag över ett recept på  Kladdkakemuffins med svarta vinbär  hos fröken ekoreko och det var otroligt gott! Svarta vinbär och choklad är verkligen en trevlig kombination som jag ska utforska mer. 

Persiljesås - recept

Bild
Av blasten till persiljerötterna gjorde jag en underbar sås. Jag mixade bara blasten med rapsolja, flingsalt, citronsaft och peppar. Passar perfekt till fisk och potatis!

Odlingsbäddar del 4

Bild
Fyra rader odlingsbäddar blev vår köksträdgård i år. Två rader pallkragar, en odlingslimpa och så odlingsbåten.  Den djupa båten gav bäst resultat. Här har både morötter, dill och kålrot trivts väldigt bra. Rödbetorna däremot är inte så glada och vi får hoppas på en bra höst om de ska hinna ge någon skörd.  Första raden skulle innehålla bönor och ärtor men jag satte bönor förtidigt i jorden så allt som kom upp var en enda borlottoböna. Ärtorna drog en entusiastisk fågel de flesta fröer av men lite märgärt och sockerärt har vi ändå fått äta. Resten av lådorna fyllde jag med sallad för det har gått bra att odla i år.  I sista raden stod kål. Mest broccoli, tre brysselkål och två grönkål. Det har funkat ganska bra i de grunda lådorna. Odlingslimpan fick jag inte till riktigt. Tror att det var för att jag gjorde den på våren. Det dröjde till mitten av juli innan den kändes bra. Till nästa år lägger jag en odlingslimpa om en 5:e rad och den har jag börjat ...

Takläcka

Bild
I sommarens störtregn upptäckte vi att det regnar in vid skorstenen ibland. Bara om det regnar väldigt mycket men det är ju tillräckligt otrevligt. En av Melkers garderober började lukta väldigt konstigt och när Oskar rev bort den visade det sig vara lite mögel i den. Inte så mycket för jag är extremt känslig för mögel och kände det på en gång. Att Oskar är extremt höjdrädd syns inte riktigt på den här bilden men det har krävt allt han har att ta sig upp och försöka laga läckan. Nu hoppas vi att det håller men det har visat sig svårt att få det att bli riktigt tätt mot skorstenen så vi får se när det hällregnar nästa gång. Som tur var är skadan ganska liten. En garderob, en bräda i taket och lite isolering men det tar ändå tid och energi att fixa. Det innebär att bygga-växthus-projektet fick flytta fram till nästa vår.

Slå ängen

Bild
Bakom köksträdgården lät vi ängen växa och nu var det dags att slå den. I brist på kunskap om hur man slår med lie, slår Oskar ängen med trimmer. Det blir fint det med men tar ganska lång tid.

Hallonplock

Bild
Det är inget hallonår i år men eftersom en fjärdedel av vår tomt består av hallonbuskar kan jag ändå plocka mycket. Än så länge har jag bara plockat till frysen. Hela vintern dricker jag och barnen hallonsmoothie och till det krävs många hallon. Förra året tog lagret slut redan i januari och i år var därför ett av mina mål med odlandet att göra oss självförsörjande på frysta hallon. Nu är jag inte helt säker på hur mycket jag plockade men det kan väl ha varit ungefär två liter. I år skulle jag med andra ord behöva plocka minst 4 liter. Just nu är jag halvvägs. 

Blomkålsskörd

Bild
Det här är det största blomkålshuvud jag skördat än så länge. Det är inte så stort och lite gult men helt otroligt gott. Godast att göra med blomkål är att steka den rå i curry eller bara ångkoka den. Igår blev det ångkokt blomkål till fiskpinnarna och barnen åt med glädje. - Nu vill jag ha broccoli också! utbrast Noa och när jag förklarade att vi inte odlat det i år bestämde han snabbt att det ska vi göra nästa år. - För annars kan jag ju inte äta någon broccoli!

Hemodlat varje dag

Bild
När jag flyttade hit var mitt mål att om fem år odla de flesta grönsaker vi äter året om. Förra året räknades då som år noll och så i år är första året som grönsaksodlare. Vi är långt ifrån självförsörjande på något men sedan början på juni har varje lunch och middag innehållit något som vi odlat själva och så kommer det att fortsätta ett bra tag framöver. Det tycker jag är ett väldigt bra första steg.