Att fylla hungergapet - skott, inomhusodling och drivbänk

Förra året odlade vi galet mycket grönsaker. Över 400 kg. Det gör att vi fortfarande har kvar morötter, grönkål, ärtor, pumpa och syrade grönsaker. Men snart är det slut. Helt slut. Perioden när förra årets skörd börjar ta slut, innan årets skörd finns att tillgå kallas "The hunger gap" på engelska. Tiden när man får gå hungrig om man inte är påhittig (eller har en matvaruaffär att gå till). 


Med tanke på hur mycket priserna på mat och grönsaker har ökat de senaste åren, förutsätter jag att vi är ganska många som drar oss för att köpa grönsaker i affären så här års. För även om vi inte behöver vara oroliga för att gå hungriga idag, så påverkar the hunger gap oss ändå genom att priset på färska grönsaker blir väldigt mycket högre. Eftersom matkontot är redan väldigt ansträngt för många så hoppas jag att de här trixen för att överbrygga the hungergap kan hjälpa. 

Inomhusodling

Jag odlar inte särskilt mycket inomhus, annat än att driva upp plantor för att plantera ut. Oftast tycker

jag att det är mycket jobb för lite skörd. Det tar plats och man måste komma ihåg att vattna fast man är sjuk, vilket jag inte gör vilket leder till att allt dör. Det ödet går de flesta inomhusodlingar jag skapar i januari till mötes. 

När solen börjar skina in genom de otvättade fönstren i mars och faktiskt värma en där man sitter vid köksbordet, då brukar jag dra igång lite inomhusodling. För att jag längtar så oerhört mycket efter något grönt och gott. 

Örter

Det jag uppskattar mest att inomhusodla är örter. De smakar underbart och ger mycket kick i maten trots att det är lite skörd. Det enklaste sättet att odla örter inomhus är att köpa en planta i mataffären, plantera om i ny jord och skörda eftersom. Nu när vi passerat vårdagjämningen så klarar den sig alldeles utmärkt i köksfönstren. 

Ett bättre sätt att odla örter i köksfönstret är att köpa en planta av en plantskola. Då får du plantor som är uppdrivna på ett bättre sätt, inte maxade för EN bra skörd som plantorna i mataffären utan för skörd under lång tid. Dessa plantor kommer att ge dig mer skörd under längre tid men är oftast lite dyrare. 



Det billigaste sättet att odla örter inomhus är att så från frö. Det här funkar med nästan alla örter och kräver bara lite tålamod (och kanske några växtlampor). Det här funkar med timjan, basilika, gräslök, persilja, dill, grönmynta, koriander och oregano. Fransk dragon däremot går inte att så från frö, utan måste köpas som planta. Detsamma gäller pepparmynta och marockansk mynta. Det är inte fröäkta sorter vilket gör att om du sår pepparmynta från frö så kan du inte vara säker på att få just pepparmynta utan det kan bli lite vilken smak på mynta som helst. 

Ärtskott och krasse

Något annat jag gärna odlar är ärtskott. Superenkelt och växer fort. Så här års står det alltid minst en låda i köksfönstret. Om du blötlägger fröna före sådd behöver du inte vänta mer än en vecka innan du kan börja skörda. En påse ärtskott i affären kostar ungefär lika mycket som en hel förpackning med gula ärtor, så här kan du snabbt få fram väldigt billig grönsaker. Jag odlar ärtor på somrarna och sparar frön till utsäde. De frön som inte möter kvalitetskontrollen för att få bli utsäde nästa år blir istället ärtskott på vintern. 


Krasse brukar också alltid finnas hemma hos oss. Växer snabbt och smakar toppen på mackan. Något annat jag uppskattar är vitlöksblast som är väldigt enkelt att odla. Sätt bara ner några vitlöksklyftor som börjat växa i en kruka med jord och skörda när den gröna blasten är ungefär 10 cm. Jag som odlar vitlök sparar alltid halslökarna från vitlöken jag skördar och använder sedan dessa som gröda på vintern. 

Sallad och microblad

Sallad och microblad tycker jag är svårare att odla. Det ger väldigt lite och smakar ännu mindre. Ändå brukar jag alltid odla lite grann. Mitt bästa trick för att odla sallad inomhus är att ställa odlingen i källaren. I källaren har jag ett ljusbord där jag drar upp plantor för utplantering under våren. I källaren är det mellan 10 och 15 grader varmt vintertid och det passar salladen alldeles utmärkt. Den blir mycket krispigare och smakrikare om den står lite kallt. 



Kålfröer som inte grodde så bra förra året och sorter som jag inte vill odla längre bredsår jag i byttor och äter som microblad. Det är väldigt lite skörd men på så vis använder jag upp fröer istället för att bara slänga dem. 

Hydroponics gurka

För några år sedan fick jag ett set för att odla hydroponics i julklapp. Efter att ha experimenterat mig

fram har jag kommit fram till att jag helst odlar gurka i den. Barnen älskar gurka och den är ganska dyr att köpa, så det blir snabbt värt arbetsinsatsen. Gurka går naturligtvis att odla i jord i fönstret också men om man glömmer bort att vattna blir den lätt besk. Så länge man fyller på behållaren för näringsvatten i hydroponicsen så blir gurkan aldrig besk. Om du sår gurka nu och ställer i fönstret så kan du börja sköra små fina gurkor i maj. Läs mer om hur jag odlar gurka i hydropoincs här. 

Växthus eller drivbänk

Ett annat sätt att ta sig över den här dyra tiden är att så och plantera i växthus eller drivbänk. Om du har lyckan att äga ett växthus är det bara att gratulera. Här kan du så frosttålig sallad, rädisor, pac choi, ruccola, ärtskott och säkert en massa andra bladgrönt. Hur fort du kan skörda beror på våren ser ut och var i landet du bor. Jag brukar kunna skörda hela maj här uppe i norr men i mildare zoner kan du kanske börja skörda lite i april.  

Om du inte har växthus så är det inte kört för det. De flesta åren jag odlat här har jag inte haft något växthus och istället har jag använt drivbänkar, plastbackar och små plasttunnlar för att få en tidig skörd av bladgrönt. Här kan du läsa mer om att odla ute tidigt på säsongen utan växthus

Foraging

Det sista sättet att ta sig förbi den här tiden när grönsakerna är dyra och marginalerna små är att ägna sig åt foraging. Alltså födosök. Här handlar det om att leta efter ätbara växter ute i naturen och på så vis få i sig några grönsaker. Du kan gå i skog och mark, i parker eller på tomten och det finns mängder av böcker som ägnar sig åt det här ämnet. Jag måste erkänna att jag sällan lämnar min tomt och egentligen inte skördar särskilt mycket utomhus. Det är återigen mycket jobb för lite mat och det mesta smakar helt enkelt inte så gott. 

Nässlor är dock något som jag tycker väldigt mycket om. Jag har några platser på tomten där det växer nässlor väldigt tidigt. Oftast redan i april kan jag skörda nässlor och göra både nässelsoppa och nässelomelett. Riktiga delikatesser som är väl värda att vänta på. Testa det här receptet på våromelett

Precis invid huset växer också trädgårdssyra, en rödbladig växt som kommer väldigt tidigt på våren som passar bra tillsammans med nässlorna. Har du ingen trädgårdssyra funkar blad från ängssyra alldeles utmärkt men den innehåller mer oxalsyra så den är syrligare. 

Är du riktigt hungrig kan du också äta maskrosblad - de blir godare om man sätter en mörk kruka över en vecka och bleker bladen. Då minskar beskan rejält. 

Det var mina bästa tips på hur man får grönsaker billigt så här års. Om du har fler tips, kommentera gärna så att jag får chans att lära mig mer.  



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkel äppeldricka och äppelmos i saftmaja

Gör din egen havreyoghurt

Äppelsaft med kanel i saftmaja