Inlägg

Visar inlägg från september, 2013

I Forgot My Phone

Bild
När smartphones kom köpte jag och Oskar varsin. Efter ett tag upptäckte vi att denna lilla manick tog över mer och mer av vår tid. Barnen fick kämpa för att få vår uppmärksamhet och vi fick kämpa för att få varandras uppmärksamhet. Därför sålde vi våra telefoner och köpte några enkla mobiltelefoner. Använt rätt är naturligtvis en smartphone ett fantastiskt verktyg. Jag saknar ofta att inte ha internetaccess överallt, att inte ha kartor och kunna få fram information var jag än är. Man behöver inte planera lika mycket och det är en härlig frihet. Samtidigt blir det lätt som den här videon visar. Att önskan att kommunicera via sociala medier, dokumentera och dela allt som händer, leder till att vi inte interagerar med de människor som finns runt omkring oss. Att vi inte ser varandra i ögonen, att vi inte lyssnar. Det är ganska tragiskt när man känner att man måste kommunicera med en annan människa långt bort med hjälp av elektronik, samtidigt som man ignorerar en livs levande människa...

Ett liv på cykel

Vi har cyklat överallt i sommar och jag kände att jag fått upp flåset rätt bra. Nya cykelväskor har gjort det lättare att handla, vi har cyklat till kolonilotten, förskolan, stranden och centrum. Backen upp till Vällingby centrum som i början på sommaren var helt omöjlig att bestiga, cyklar jag nu upp för. Melker har cyklat själv till förskolan men nu när skolan började om, är det för många gående på gång/cykelvägarna för att det ska kännas säkert att cykla med en 4-åring. Han är väldigt duktig på att visa hänsyn, cykla på rätt sida och bromsa i tid men resten av Vällingbys befolkning är inte lika duktiga på det. Nämen, måste man kliva åt sidan när det kommer en cykel ner för backen, nej nej, vi går i bredd. Varför ska vi akta oss för en 4-åring? Jag hör inte ringklockan för jag har skithög musik i lurar. osv. Så nu får barnen åka cykelvagn. Fy sjutton vad tungt det är. Jag behöver lägre växlar om jag ska klara av det. Monsterbacken kan jag glömma att ta mig upp för, minsta lilla l...

Odla egen persilja

Bild
Innan jag började odla min egen persilja var jag inte ett stort fan. Nu är det min huvudkrydda. Vitlök och persilja, det har jag i nästan allt. Det är så gott att till och med Melker äter det fast det är grönt. Att odla persilja är mycket tacksamt. Den är väldigt lättodlad och ger mycket. Där rädisor och dill lämnar mig besvikna i år drunknar vi i persilja. Både slätbladig som jag sått, och självsådd krusbladig från kolonilottens förre arrendator. Vad kan vara bättre att drunkna i? Persilja är smakrik, järnrik och lätt att frysa för framtiden. Jag grovhackar persiljan och fryser in i 1-literpåsar så att vi har i alla fall halva vintern. Så, om du är lite nyfiken på att börja odla, hoppa den trendiga tomaten som behöver mycket omsorg och sätt lite persilja nästa vår. Bäst blir den på fet matjord men du kan också odla i kruka och tillför lite näring nån gång då och då.

Boendedialog

Bild
Idag hade stadsdelsförvaltningen och hyresvärden jippo i vårt lilla centrum. Boendedialog kallades det. Vi som boende i området fick säga vad vi tyckte var bra och dåligt om området och vad som behövde göras så att området blir ännu bättre. Alla som gjorde det fick chansen att vinna en gratis månadshyra. Eftersom det enligt Oskar förenar de två saker han tycker bäst om: Säga vad han tycker om saker och slippa betala hyra, drog Melker och han dit. Självklart hade man tänkt på barnen så Melker fick hoppa i hoppborg, se på väldigt tokig dockteater och en ballong. Vilka förändringar föreslog vi då? Rusta upp cykelvägarna (mycket hål idag), mer cykelförvaring och odlingslådor på gårdarna. Think green!

Lax i stora lass

Lax har varit otroligt dyrt i sommar. Tror inte att jag någonsin sett färsk lax under 100 kr. Så när Hemköp i veckan sålde färsk laxfilé för 79 kr/kilot var jag självklart där. Två stora laxfiléer blir 8 middagar för vår lilla familj. Jag delar filén i portionsstora bitar och fryser in, så har vi laxmiddag att se fram emot en lång tid framöver till en kostnad av 35 kr/middag. Mycket prisvärt! Ibland känns det inte rätt att äta fisk. Haven är nästan utfiskade och fiskodlingar är ett stort ekologiskt problem. Därför blev jag så glad när jag såg den här TED-videon om en fiskodling som jobbar med naturen istället för industriellt och odlar den godaste fisken på jorden.

Yoga

Bild
Jag har yogat av och till i tio år. Jag tycker att det hjälper mig både själsligt och kroppsligt. Sedan jag fick barn finns dock sällan tid eller plats att yoga, det är inte så själsligt hjälpsamt med yoga om två barn samtidigt använder en som klätterställning. Därför blev jag så glad när jag hittade den här korta solhälsningen. Den tar bara 7 minuter men ger ändå otroligt mycket, framförallt för ryggslut och axlar. Med den nyinköpta plattan på golvet framför mig var videon väldigt lätt att följa. Den här får bli min träning i höst. Om någon vecka kanske jag inte känner mig som ett stelt kassaskåp när jag gör den.

Skördelunch

Bild
Så här i skördetider är det allt som oftast vi producerat nästan allt på tallriken. Idag blev det potatis- och zucchinipanna med rödbetor, sallad och ett ägg. Ägget var ju köpt i affären samt oljan, saltet och pepparn, men resten kom från våra lilla odling. Fantastiskt gott och utan att man behöver tänka på det, blir maten nyttig. Till middag idag blir det pasta med egenodlade borlottibönor, vitlöksolja och parmesan med sallad och egeninlagd gurka som tillbehör. När man har så här goda råvaror behöver man inte trixa så mycket utan maten blir god nästan av sig själv. Den bästa tiden.

Saltåtgång

Bild
Jag kommer ihåg salt som något man köpte en gång per år. Då, i början, när min man och jag flyttade ihop. Idag köper vi salt i alla fall 3 ggr per år. Hur kommer det sig? Vi äter nästan ingen färdig mat, alls. När vi flyttade ihop köpte vi buljong på tärning, den innehåller mest salt. Idag kokar vi egen saltfri buljong. När vi flyttade ihop köpte vi mycket kryddmixer som tacokrydda, färdig såser och kryddpastor. De innehåller otroligt mycket salt. Idag gör vi egna såser och kryddblandningar. När vi flyttade ihop köpte vi mycket pizza, halvfabrikat och färdigrätter, idag gör vi egna köttbullar, hamburgare och pizza. När vi flyttade ihop köpte vi allt vårt bröd och bröd innehåller rätt mycket salt. Nu bakar vi en stor del av vårt bröd själv.  Jag vill påstå att trots att vi köper 3 gånger fler saltförpackningar äter vi idag mindre salt än för 12 år sedan. Det är lättare att inte översalta när ingredienserna inte innehåller en massa dolt salt.