Inlägg

Visar inlägg från juni, 2016

Skördetid?

Bild
I köksträdgården växer det så att det knakar och redan nu går jag en runda inför varje middag. Det finns alltid sallad, bladlök och örter att skörda.  Majrovor odlar jag för första gången i år. De är redo för skörd.  Foto: Melker Wastensson Rädisor har vi ätit hela månaden. Den här rosa sorten är mild och god.  Idag kunde jag skörda ett lite större broccolihuvud än förra gången. Det ska få vara huvudnumret i en wok idag.

Burar till tomaterna

Bild
Mina körsbärstomater av sorten Wippersnapper tycker att växa det gör man på bredden, inte på höjden. Dessa plantor höll helt på att växa in i sina grannar så jag bestämde mig för att bygga en tomatbur.  Så här såg plantan ut när jag var klar. Buren byggde jag av villastängsel som jag hade över från kaninhagsbygget . Jag snörde ihop dem med en återvunnen ståltråd.  Så det kostade bara lite blod. 

Slå lägdan

Bild
Att slå med lie är väldigt en härlig känsla. Tyst och snabbt rör man sig längs lägdan och även om det tar en liten stund att få koll på tekniken går det så mycket fortare än med trimmern. Idag slog vi en bit för att få tag i täckmaterial till bondbönorna. Jag täckte inte på en gång där och oj vad jag ångrar det. Fick rensa så mycket ogräs idag. Hoppas att det blir bättre med ett tjockt täcke gräs.

Första broccolihuvudet

Bild
Jag sådde en första omgång kål redan i början av april. De planterades ut i maj och har växt sig riktigt stora. En av broccoliplantorna gick i stock, den började alltså blomma när knoppen var alldeles pytteliten. Så jag skördade den och vi åt med vördnad. Det lilla huvudet delades i 4, grillades och vändes i olivolja och flingsalt och alla fick varsin del. Som tur var verkar de andra plantorna inte gå i stock, så nu väntar vi på lite större huvuden för det var hur gott som helst.

Midsommarvädret

Bild
Vi firade midsommar stillsamt hemma. Efter en vecka i sjuksängen kände ingen för att ge sig iväg på något större firande. I år inföll midsommarafton på Oskars födelsedag, så vi satsade på att fira honom istället. Tårtbakelser och grillat, precis som han önskade. Jag fick dock lite traditionell midsommarkänsla när jag stod och grillade i duggregn. Precis som midsommar ska vara började det nämligen blåsa och regna i tid till middagen, trots att det var strålande sol i morse. Middag blev grillade revbensspjäll, färskpotatissallad med rostad vitlökssås samt melon- och gurksallad. Barnen åt sojakorv.

Purjolöken växer

Bild
Purjolöken växer så det knakar. I upphöjda bäddar fullspäckade med näring täckodlas den för att få så mycket näring som möjligt och så lite ogräs som möjligt. Än så länge verkar det funka. Jag odlar en sommarsort och en vintersort och just nu önskar jag väldigt mycket att jag skulle ha märkt ut vilka plantor som är vilken sort. Hoppas det syns lite tydligare till hösten.

Ny redskapsbod

Bild
Det gamla sommargaraget ska renoveras och bli hönshus. Sommargaraget har länge fungerat som redskapsbod var fyllt till bredden med redskap som vi behöver och inte behöver. Så i helgen rensade vi ut allt. Trasiga redskap och sådant vi inte vet vad sjutton man ska ha dem till, ställdes undan och alla redskap vi faktiskt använder hängde vi upp på väggen i farstun i gamla huset. Blev riktigt fint tycker jag. Som bonus fick vi samtidigt ordning på alla redskap och det kommer att bli mycket enklare att hitta rätt redskap när vi behöver det.

Frukt på gång

Bild
Den första lilla tomaten börjar synas på tomatplantan Sub-Artic Plenty som står på friland. Samma sort som står i växthuset har ännu inga tomater men den plantan är å andra sidan både grönare och större, så jag gissar att skörden kommer att bli större i växthuset.  Den första physialisen håller också på att bildas. Jag köpte en planta på marknad av en kvinna som för flera år sedan satte en kärna av en physialis från ica. Sedan har hon tagit sticklingar som övervintrats varje år. Hoppas den kommer trivas hos mig. 

Enkelt syprojekt för barn

Bild
Melker vill lära sig att sy, så den här sommaren ska vi ge oss på lite olika syprojekt sådana här regniga dagar. Han drömmer om att sy egna kläder men förstår att man måste börja lite enklare än så. På bloggen Klipper till , hittade jag ett enkelt syprojekt där han ändeå fick tillverka något. Det blev en liten necessär. Han fick titta bland mina stuvbitar och hitta tyger han ville använda. Jag är väldigt imponerad av hur han komponerade ihop färgerna.  Mönstret innehöll bara raksöm och var lätt att genomföra samtidigt om lillebror satt vid bordet bredvid och spelade Kalle Kunskap. När Melker var klar utbrast han:  - Jag gjorde den här av bara två tygbitar. Wow!  Så tycker jag också att det känns när man skapar något. 

DIY - Kaninhage av studsmatta

Bild
När kaninen flyttade in hos oss behövde han såklart en hage att hoppa runt i på gården. Så att vi kan släppa ut honom utan att behöva oroa oss för att han rymmer eller att grannes hund misstar honom för ett jaktbyte. Vi hade en gammal, liten studsmatta stående som ingen ville hoppa på längre eftersom vi har en stor, så vi använde den som stomme.  Vi tog bara bort själva studsmattan, vände allt upp och ner och satte galler. Vi köpte ett enkelt villastaket som surrades fast med najtråd i studsmatteställningen. Eftersom stängslet hade lite för stora hål för en kaninunge, satte vi också fast ett nät med mindre rutor längst ner.  Den stora fördelen med hagen är att den är flyttbar. Harry äter som en häst och efter några dagar behöver man flytta honom så att han får färskt bete. På bilden ovan har jag nyss flyttat bort en hage som stått på samma ställe i tre dagar ungefär. Man ser tydligt cirkelformen i gräset. Harry är ute mest hela dagarna om det är bra väder, hopp...

Att vara förberedd - vatten

Bild
Ett lager av mat är väldigt bra att ha om det uppstår situationer där du inte kan åka till affären och handla men det är ännu viktigare att ha ett lager vatten. Utan vatten klarar sig inte människan särskilt länge. Vatten är liv, så är det bara. Om strömmen går stoppas de pumpar som får vattnet att komma upp i cisterner och vattentorn och är strömmen borta en längre tid tar vattnet slut. Läckor kan också göra att vattnet helt enkelt slutar komma i kranen. Då gäller det att vara förberedd. Det gäller oavsett om man har kommunalt vatten, vatten från egen brunn eller som jag, får vatten via en vattenförening. Jag hade två oplanerade vattenstopp förra året till följd av läckor och det lärde mig vikten av att vara förberedd. Att lagra vatten På Biltema har jag köpt en 10 liters dunk med vatten. 10 liter är vad en familj på fyra gör av med till mat och vatten varje dag, enligt schablonen. Vattendunken är lätt att bära och lätt att stapla. Vatten kan lagras i alla fall ett halvår i dunk...

Det växer v.24

Bild
Nu verkar det som att de kalla nätterna äntligen är över. Vi har inte haft någon sen frost men en nattemperatur på 2-3 grader är inte bra för de värmeälskande växterna. Idag planterade jag ut squash. Längs kanten har jag satt kryddtagetes och mellan alla plantor står en gurkört. Jag hoppas att blommorna ska dra till sig pollinerare och ge mig en större skörd. De två år jag odlat squash här har jag fått skörda max 3 frukter och i år vill jag ha massor. Sorterna jag odlar i år är genovese, baby round och musselsquash. I bakgrunden syns också hur mycket potatisen har växt. Mot risstaketet odlar jag frilandsgurkan Sonja tillsammans med krasse. Tanken är att krassen ska välla ut över den höga lådan och gurkan ska klättra upp för stängslet. Får se om det blir några gurkor här.  Kålen är under duk hela tiden. Det flyger runt så otroligt mycket kålmal att jag blir helt mörkrädd men än så länge verkar kålen under duk må bra. I mitten växer kålrot och märgärt i den främre ...

Att plantera ett träd

Bild
Nu har vi fällt så många träd att det var dags att planterat ett nytt. I födelsedagspresent fick jag ett äppelträd av familjen och idag var det dags för plantering. Det blev en Lepas Melon, från Blomkvist plantskola. Jag ville ha en sommarsort för jag har redan en syrlig höstsort som inte ger så stora äpplen. Lepas Melon ska också vara en bra pollinerare, vilket jag hoppas ska ge mitt gamla äppelträd lite större äpplen. Nu hoppas vi bara att den klarar sina första år hos oss. Den som planterat ett träd har inte levt förgäves, säger ett kinesiskt ordspråk och det är verkligen något speciellt med att plantera träd och vänta på att de ska ge frukt.

Efter stormen

Bild
Onsdag, torsdag rasade en storm hos oss. Vi kom väldigt lindrigt undan. Inget strömavbrott, inga fallna träd och växthustunneln står fortfarande på plats. Jag var så nöjd med att vi fällt den stora, sjuka björken vid huset och satt fast växthustunneln med jordankare. Att vara förberedd är verkligen skönt när det blåser så att det skakar i rutorna. Det enda som flög iväg var därför några grenar och studsmattan. Vi hade bundit fast studsmattan men i lite för långt rep. Det gjorde att vi inte behövde leta efter bortblåst studsmatta hos grannen, utan bara fiska upp den ur vår egen skogsdunge. Nu återstår att se om vi kan få den i hoppbart skick igen.

Att vara förberedd - mat

I det moderna samhället kommer maten från affären och förrådet hemma är minimalt. Så såg det inte ut förr i tiden när man på hösten såg till att lagra mat så att det räckte hela vintern. Egen skörd (eller annans skörd) lagrades, konserverades och torkades. Det gjorde att man var förberedd på kriser och oväntade händelser på ett helt annat sätt än vi är idag. Preppers har insett detta och bunkrar konserver, vatten och batterier för att klara allt från ekonomisk kollaps till kärnvapenkrig. Jag är ingen prepper. Jag tror inte på en stor kollaps som innebär att jag måste ha flera års förbrukning av mat hemma men jag tycker om att vara förberedd. För oss som bor på landet är det rätt drygt att behöva åka 3 mil för att jag fick slut på mjöl mitt i bullbaket. Dessutom kan strömavbrott, snöstorm, lastbilsolyckor, magsjuka eller bilproblem göra att jag helt enkelt inte tar mig till affären på flera dagar. Därför har jag börjat lägga upp ett litet lager mat hemma. Inte så att vi klarar oss fle...

Potatis i hink del 2

Bild
Potatisen i hink hade växt så pass mycket att det var dags att sätta på en hink till på de två krukor som inte stod på golvet. Innan jag gjorde det ville jag bära ut plantorna för med två hinkar på varandra blir de ganska instabila och det är lätt att tappa dom. Här i Västerbotten kan man inte räkna med att det är frostfritt förrän den 10:e juni, så egentligen är det alldeles för tidigt. Som tur är ser våren ganska varm ut och skulle det komma en frostknäpp är det ganska lätt att täcka för hinkarna med en fiberduk. Hinkarna får stå framför vårt vackra risstaket och för att ingen ska råka knuffa omkull hinkarna när vi jobbar i köksträdgården, satte Oskar några stolpar framför också. Nu hoppas jag på gott om potatis som kan skördas redan i jul. Här hittar du potatis i hink del 1

Täckodla och gödsla med gräsklipp

Bild
Lycka är en skottkärra full med gräs Vi har väldigt dålig jord på gården. Ofta är matjordslagret bara 10-20 cm och består av en sandig jord utan mull. Samtidigt har jag inte råd att köpa några kubik matjord för att snabbt få en jord som är bra att odla i. Som tur är finns det andra sätt. Nu när jag börjar gräva i mina odlingsbäddar från förra året märker jag stor skillnad på där jag täckodlat och där jag inte gjort det. På bara en säsong har jorden som hållits täckt av löv och gräs blivit så mycket bättre. Så jag kör på det. Täckodling på alla mina bäddar, även odlingslimporna (odlingslimpor är för övrig ett annat bra sätt att göra bra jord själv). Nästan alla bäddar täckte jag på en gång med löv när jag krattade. De som inte täcktes då, fyllde jag på med gräsklipp igår. Gräsklipp är det absolut bästa täckmaterialet eftersom det ger väldigt mycket gödning till min magra jord. Som tur är har vi stora gräsytor som levererar mycket gräsklipp hela sommaren.

Glasstårta med browniebotten

Bild
Idag fyller jag år och Oskar gjorde världens godaste tårta för att fira min dag. Glasstårta med browniebotten, maränger och kolasås. Så gott att jag nästan svimmar! Glasstårta med browniebotten ca 12 bitar Botten 200 g smör (eller olja om den ska vara mjölkfri) 4 dl strösocker 3 dl kakao 1 krm vaniljpulver 2 msk starkt, kallt kaffe 1 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl 4 ägg Gör så här Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör. Blanda i sockret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och sockret. Blanda. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, rund ca 26 cm i diameter. Grädda i ca 18-20 minuter. Låt svalna. Lakritsmaränger 3 äggvitor 1 krm ättika 2 dl socker ½-1 tsk lakritspulver Gör så här Vispa äggvitor, ättika, lakritspulver och hälften av sockret tills det blir vitt. Tillsätt resten av sockret och vispa tills du kan välta bunken upp och ner. Klicka ut små maräng...

Längtan efter sommarlov

Bild
Igår tog barnen årets första dopp. Det är inte ofta man kan bada i maj utan att det är extremt plågsamt men igår var vattnet nästan behagligt. Noa gick så långt ut att han blötte badbyxorna och då är det ganska varmt. Temperaturen var 23 grader i skuggan och idag lär det bli ännu varmare. Det känns som sommar och det gör att jag längtar så otroligt mycket efter barnens sommarlov. Den 14:e juni slutar skolan och jag har lovat att Melker ska få vara hemma hela sommaren. Vi tar 10 veckor ledigt, även om jag måste småjobba lite ibland. Samtidigt är det mycket jobb som ska göras på gården, så ledig kommer jag inte att vara men jag längtar så mycket efter att slippa skicka iväg någon på morgonen, hämta på dagis och hålla vardagsrutiner. Jag hoppas också på fint väder så att vi kan hänga på stranden, äta glass och mysa i skuggan.