Inlägg

Visar inlägg från november, 2013

Odla ostronskivling i fönstret

Bild
Vi hann bara stänga ner kolonilotten för vintern innan det började kännas väldigt tomt och tråkigt. Vi vill odla! Så läste jag om svampodling i fönstret och slog till på en gång. Från Vivara  beställde vi en låda ostronskivling och en låda franska champinjoner. 138 kr/st låter kanske mycket men svamp kostar en del och får vi bara några omgångar skörd ska det bli billigare än att köpa i affären.  Det viktigaste är ändå att ha en liten odling att sköta om. Lådorna står i fönstret ett tag och Oskar sprejar dem med vatten varje kväll. Igår gjorde jag svampstuvning på den första skörden. Så god ostronskivling har jag aldrig tidigare ätit! Så här ser lådorna ut. De ska stå i 15-20 grader och vår lägenhet är varmare än så. Därför skruvade vi av elementet under fönsterbrädan och jag tror att det håller ganska bra temperatur. 

Ringblommssalva

Bild
När Melker förra helgen ville flytta till Skellefteå för att få leka i snö, tänkte han bygga en egen flyttbil och lasta in alla våra saker i. Det är kanske inte så konstigt för meningen: Vi kan göra en egen, är verkligen välanvänd här hemma. Allt från majonnäs till byxor och mat klarar vi ju av. Även hudkräm. Den här salvan gjorde jag och Melker för några veckor sedan. Jag kommer inte ihåg exakt vilket recept vi använde, men det såg ut ungefär som Sofies blommors . Väldigt enkelt är det i alla fall. Allt man behöver är ringblommor (det hade vi gått om i landet i år), vegetabilisk olja (ekologisk olivolja) och bivax. Melker blandade oljan och när den stått i två veckor smälte jag ihop den med bivax.  Salvan är välanvänd. Den fungerar lika bra på supertorra ben som på vinterfötter, blöjutslag och sprickor i händer. Ringblommssalva känns lite som en mirakelsalva, huden läker på en gång. Ett måste för alla hemapotek. 

Honung - Det flytande guldet

Bild
Om man vill minska på sockret i sitt liv, lindra förkylningar och göra sina egna hudkurer är honung en huvudingrediens. Därför köper jag gärna stora mängder svenskproducerad honung, gärna närproducerad. Tidigare köpte jag stora burkar på torget men den leverantören har jag inte sett på hela hösten, så i helgen beställde jag 6 kg honung på nätet. Det borde räcka hela vintern. Till mat har vi honung i bröd, müsli, kakor, dressing och raw food bakverk. Det får söta te, iste, smoothies och glass. Honung är den självklara följeslagaren till höstens alla halsinfektioner. Min favorit är denna infusion: Förkylningsinfusion 1 rejäl tesked honung 1 tsk kung markattas äppelcidervinäger 1 tsk riven, färsk ingefära 1 kopp varmt vatten Låt dra 3-5 minuter och njut.

Choklad- och lakritsmuffins

Bild
Jag älskar verkligen de här choklad- och lakritsmuffinsen. Lakritsen gör inte bara att smaken är gudomlig, den gör en också nöjd. Man vill bara äta en! Fantastiskt för mig som har svårt att sluta äta goda saker. Det är mycket viktigt att inte låta muffinsen vara för länge inne i ugnen för då blir de torra. Låt de hellre vara lite flytande i mitten. Choklad- och lakritsmuffins 6 port ½ dl farin 0,75 dl råsocker 100 g smör eller mjölkfritt margarin eller 1 dl neutral olja 2 st ägg 1 krm vaniljpulver 1 krm salt 4 msk kakao 2 dl mjöl ½ tsk bikarbonat 1 tsk lakritspulver Gör så här Vispa socker och smör pösigt och vitt. Blanda i resterande ingredienser och rör till trög konsistens. Skeda upp i stora muffinsformar. Grädda 8-10 minuter. Ta ut och låt dem svalna lite. Tips! Muffinsen blir extra goda med lite vaniljglass.

Julklappstips till odlaren med stora drömmar

Bild
Den senaste veckan har jag varje stund jag haft över, lutat näsan över den här boken: Självhushållning på Djupadal av Marie och Gustav Mandelmann. Ni som tittade på Trädgårdsonsdag när det startade och hette Trädgårdsfredag är redan bekanta med familjen Mandelman och många tips, som att lägga ull bland träd och blommor för att skydda mot ogräs, känns därför igen. Där tv-serien bara nuddade vid verksamheten på Djupadal är boken med sina 270 stora sidor en djupdykning. Boken följer odlingsåret, som självklart börjar på senhösten när man börjar förbereda för nästa års odling, och följer sedan ett helt år på gården. Familjen berättar om djurhållning, fruktträdgården, odling och hur man tar vara på skörden. Boken kan antingen läsas från pärm till pärm eller så slår man bara upp en sida och läser om tomatodling, att anlägga en damm eller att gallerskörda rödbetor. Jag uppskattar särskilt alla tips om hur man bygger en bra jord. Efter ett år på kolonilott har jag kommit fram till att d...

Miljövänliga julklappstips till barnen

Bild
Hur mycket vi än lever hållbart och sparsamt under året, spårar det lätt ur till jul. Julklappar i mängder och billigt ska det vara så att vi kan köpa mer. Jag tänker försöka tänka om i år och köpa hållbara och bra julklappar som inte ger mig ont i magen. De här fantastiska ficklamporna från Ekokul kommer definitivt att hamna i mina barns paket. Batterierna drivs med handkraft så man pumpar själv upp lampan. Här hemma leker vi mycket mörkerlekar och vi pratar väldigt mycket om vad olika saker "går på", så det känns helt rätt.  Det här pusslet från ABC-leksaker är helt perfekt till min 4,5-åring. En världskarta där varje pusselbit är ett land! Badanka i naturgummi hos Ekoleko uppskattas nog av 1,5-åringen, den kan man bita på! Med en giftfri anka slipper du att gifter läcker ut i badvattnet.  Hos Ekoleko finns också den här fina ABC-boxen, som jag funderar på att köpa till Melker. Perfekt bär man vill lära sig skriva.  No...

Mjölkfri tårta - bästa receptet

Bild
Den perfekta mjölkfria tårtan Eftersom Noa inte tål mjölk har jag sedan hans ett-årsdag experimenterat med att göra tårtor som är mjölkfria. Till Fars-dag lyckades jag äntligen komponera en tårta som är så god att hela familjen älskade den och den är mjölkfri! Mjölkfri marsipantårta Du behöver: 1 tårtbotten - jag använder Bakglädjes tre-glas-metod när jag gör tårtbottnar. 1 marsipanlock - kavla själv eller köp ett färdigt Dekorationer - de här chokladrosorna med löv i sugarpaste är vår favorit när vi inte orkar göra egna. Fyllning 1 3 mosade bananer 1 krm vaniljpulver Fyllning 2 Mosade frysta ekologiska jordgubbar, eller skivade färska Chokladkräm 0,75 dl havregrädde, imat eller liknande 5 msk potatismjöl 5 msk kakaopulver 0,75 dl råsocker 1 tsk vaniljpulver Gör så här: Blanda potatismjöl, kakaopulver, råsocker och vaniljpulver i en kastrull. Häll på grädden och koka upp försiktigt medan du vispar. Låt koka 2-3 minuter. Låt krämen stå och kall...

Morotssallad

Bild
Sen jag började odla sallad själv vill jag inte köpa sallad i affären för den smakar ingenting. Så vad gör man då som sallad när den i landet har vissnat? Min favorit just nu är den här morotssalladen. Morotssallad med persilja 1 stor morot 2 msk persilja 1 stänk vinäger 2 stänk rapsolja Skala moroten och hyvla sedan strimlor med skalaren. Blanda strimlorna med persilja, vinäger och olja.

Baka, baka liten kaka

Bild
Efter en höst där jag mest deppat och känt vanmakt över att jag lever fel liv, har energin återvänt. Jag känner att vi kommer hitta en lösning och den tron hjälper mig att leva enkelt. Det är svårt att inte shoppa och göra själv, när man är energilös och deppig. Idag blev det brödbak. Köpt bröd smakar så tråkigt och ekologiskt bröd är nästan helt omöjligt att hitta, vilket gör hembakt bröd till det lyxigaste jag vet. Mycket lyxigare än champagne och oxfilé. Tekakor uppskattas alltid av barnen och är så enkelt att göra. Jag använder mig av receptet från Leilas A piece of cake , men använder havremjölk och mjölkfritt margarin eftersom vi har en mjölkallergiker i familjen.