Inlägg

Visar inlägg från december, 2015

Nytt år

På nyårsafton spelade jag alltid This is the year med Marit Bergman och drömde om det nya året som skulle innebära framgång och lycka. Jag var överlycklig över att lämna det gamla året bakom mig och möta nya utmaningar. I år känner jag inte så. Sedan vi flyttade till gården har mitt perspektiv ändrats väldigt mycket. För första gången lever jag här och nu, inte i framtiden och det utan en massa mindfullness. Jag påtar i jorden, bygger, renoverar, åker skridskor, gräver, skriver och följer barn till bussen. Det lugna tempot, den vackra naturen och rofylldheten som kommer av att odla och leva som jag vill, gör att jag inte ens behöver anstränga mig för att leva nu. Det bara händer. Så i år känner jag inte glädje över att lämna det gamla året bakom mig och möta nya utmaningar. I år känner jag tacksamhet för allt jag har fått uppleva under det fina året 2015. Jag känner tacksamhet för allt jag har: Min fina familj, mitt hus och min trädgård. Jag har allt jag behöver precis här, just nu...

Nu är säsongen 2016 igång

Bild
De första sådderna står och försöker gro under lysrör. Det är två chilisorter: Habanero Dulce och Aij Blanco. Idag beställde jag dessutom alla fröer. Nu är säsongen 2016 igång!

Barnens odling nästa år

Bild
I år har barnen inte varit så intresserade av att odla med mig och jag misstänker att det beror på att jag är för noga. De får inte möjlighet att utforska och göra själv i mina odlingar, utan måste följa min vision och mina idéer. Därför förslog jag att de nästa år ska få varsin egen odlingslåda där de får odla precis vad de vill. De blev eld och lågor och kunde snabbt presentera en lista på allt de ville odla. Melker Jättesolros Jordgubbar Morot Blommor Noa Hallon Jordgubbar Smultron Blåbär Ska bli väldigt spännande att se deras odlingsprojekt nästa år och ännu mer spännande att se om jag klarar av att hålla mig utanför.

Vintermorgon

Bild
En kall och blåsig morgon i slutet av december sitter jag vid köksbordet, dricker kaffe och ser ljuset komma över berget. 

Eget örtte

Bild
Än så länge är förrådet med egna örtteer välfyllt och vi får se om det räcker ända fram till sommaren. Jag tar en kopp örtte varje kväll och blandar efter hur jag mår. Det här är några av mina favoritblandningar till olika kroppsliga och själsliga tillstånd: Förkylning Citronmeliss, pepparmynta och ingefära Magont Marockansk temynta  med kanelstång PMS Citronmeliss, kamomill, ringblomma, brännässla, kanelstång Lugnande Ljung Värk i kroppen Brännässla och älggräs Depression Johannesört och citronmeliss Bara gott Nyponte Johannesört och älggräs påverkar kroppen ganska mycket och ska därför användas med måtta! Johannesört använder jag bara några dagar i sträck och älggräs bara när det verkligen behövs.

Årskrönika 2015

Bild
Julen kom i år också med egenodlad grönkål, god mat och massor med presenter. Lätt utmattade efter gårdagens festligheter spenderar vi dagen i soffan, spelar xbox och äter julgodis. Vad passar bättre denna dag än att summera året som gick? 2015 var inte ett lika händelserikt år som 2014. Vårt andra år på Hallonbacken har inneburit mycket jobb, mycket glädje och mycket lärdom. Så här såg vårt år ut: Vinter  Vintern 2015 var otrolig. Det kom lagom mycket snö och jag har inte haft så roligt sedan jag var barn skottade och byggde kojor. Vi åkte skridskor på sjön, åkte pulka och bobb. Jag köpte längdskidor och vågade åka ner för elljusspårets backar med Melkers tips ringande i bakhuvudet: "Om det går för fort är det bara att sätta sig ner mamma. Snön är mjuk!" Än så länge möter den här säsongens jul inte alls våra förväntningar men det finns ju gott om tid för snöfall än så länge. Renovering Vårt hus blev lite vackrare och lättare att bo i när vi rev en mellanväg...

Lavendelknäck

Bild
Varje år träffas alla syskon som är "hemma" och gör julgodis. Det är en tradition vi hållit på med ända sedan vi började flytta hemifrån. I år bakade vi snickers, fudge, snöbollar, risbräck och jag vet inte allt. Igår konstaterade jag att det ändå inte fanns så mycket mjölkfritt godis, så jag kokade en lavendelknäck på havregrädde. Eftersom knäcken förra året blev stenhård prövade jag att dubbla mängden grädde och det fungerade bra. Konsistensen blev mjuk men inte rinnig. God jul på er allihop! Mjölkfri lavendelknäck 2 dl havregrädde 1 dl ljus sirap 1 dl lavendelsocker Häll i en tjockbottnad kastrull och koka tills smeten är mellan 125 och 130 grader eller gör ett kulprov.

Ett pysselrum och snöglober

Bild
Vi har ett stort hus och möjlighet att ha var sitt kontor, ett litet och ett stort. Ända sedan vi flyttat in har Oskar haft det största kontoret och jag det lilla. Jag tyckte det var en bra idé eftersom Oskar jobbar mycket mer än mig men hans skrivbord är ganska litet och i övriga rummet samlades mer och mer skräp. Mitt i rummet stod ett pysselbord fyllt med kartonger. Det användes aldrig för oftast när jag och barnen vill pyssla så jobbar Oskar och då kan vi inte sitta vid pysselbordet. Därför bestämde vi oss för att byta kontor. Jag kastade ut de flesta möbler, satte in mitt stora skrivbord och röjde pysselbordet. Vi har redan använt bordet fler gånger än vi gjort någonsin. Det står precis vid dörren till köket och barnen kan sitta där och rita, bygga med lego eller spela dataspel samtidigt som jag lagar mat. Här kan vi sätta oss spontant efter middagen och bygga pärlplattor eller måla. Känns väldigt skönt att inte behöva sitta i vid köksbordet varje gång. Här vattenfärgstecknin...

Odla i zon 6 - Välja härdiga fröer

Bild
Att gå från att odla i zon 2 till zon 6 innebar en hel del lärpenningar. Särskilt 2015 som hade en väldigt dålig och kall försommar. Tomterna jag fick så mycket av på friland i Stockholm dog strax efter midsommar, majsen blåste bort och spenaten bara gick i blom. Därför har jag bestämt att till 2016 ska jag satsa mer på snabba och tåliga grönsaker som hinner ge en fin skörd med vår kortare och ofta kallare säsong. Ofta kan man odla samma grödor om man bara väljer en sort som klarar lite kyliga försomrar och har en lite kortare utvecklingstid. I trädgårds- och självhushållningsgrupper med bas i min trakt har jag fått mängder av tips på sorter som passar att odla här uppe. Agneta Anderssons gästinlägg om odling på Skillnadens trädgård gav ännu fler. Här är några sorter jag tänker satsa på: Moroten Amterdam forcing ska vara en av de allra snabbaste morötterna och den ska få göra Nantes 2, som gav en fin skörd i år sällskap i morotslandet.  Bondbönor av sorten Witkem kom fi...

Julstämning delux

Bild
Idag har vi klätt granen, bakat pepparkakor och jag och Melker har satt ihop vårt första pepparkakshus någonsin. Julstämningen är på topp.

Motiverande affischer

Bild
Ibland är det tungt att frilansa. Orden kommer inte och deadline närmar sig. Då är det bra att ha lite peppande texter på väggen. Den här fick jag av Melker en dag när han tyckte att jag såg lite ledsen ut. Älskade unge!

Odla sallad inomhus i vinter

Bild
Jag köper i stort sett aldrig sallad i affären. Sallad är inte särskilt näringsrikt och tar upp mängder med odlingsyta som skulle kunna användas till annat. Det är dessutom så enkelt att odla hemma att alla kan odla sin egen sallad på sommaren. På vintern äter vi morötter, groddar och skott istället för salladsblad. I år testar jag att odla sallad och persilja under ett lysrör i källaren för att se om vi kan få några salladsblad under vintern. Just nu känns de rätt rangliga men efter omplanteringen blir det förhoppningsvis bra. Dessutom har jag vinterportlak i köksfönstret för den ska växa utan särskilt mycket ljus. Jag hoppas därmed kunna skörda lite salladsblad i slutet på januari. Vi får se hur det går.

Gör egna träknappar

Bild
Jag stickade en kofta till Oskar och koftor behövde knappar. Träknappar kändes rätt så jag såg en chans att pröva göra egna. Jag sågade av en gren i lagom storlek, kapade med sticksågen och skrapade bort barken. Sedan gjorde jag en mall för hål och borrade. Jag slipade bara lite för att de verkligen ska se handgjorda ut och är väldigt nöjd med resultatet. Nu ligger de och torkar lite innan jag ska sy fast dem. Det är sådana projekt jag verkligen älskar. Jag får en idé, kan genomföra den på en gång och det kostade mig ingenting.

På väg mot en större skörd

Bild
Bild: Lux förlag Nästa år ska mina morötter vara dubbelt så stora, mina blomkålshuvuden väcka avund och vitlöken räcka till nästa sommar. Vägen mot den drömmen börjar med att skaffa mer kunskap. Dagens trädgårdsböcker handlar oftare om inspiration än hårda fakta och därför var det så trevligt att läsa Alla fingrar gröna av Johannes Wätterbäck och Theres Lundèn. Här kan man få reda på hur mycket gödsel och gödselvatten varje gröda behöver. Hur tätt man ska plantera och hur förkultiveringen går till. Ganska torr fakta men den kryddas med fantastiska akvareller och personliga berättelser, vilket gör boken väldigt trevlig att läsa. Definitivt ett julklappstips till alla odlingsintresserade! Johannes Wätterbäck är känd som entusiastisk stadsodlare och på bloggen Farbror Grön kan man läsa om alla hans odlingsprojekt samt få tips och idéer för vilken god, vegetarisk mat man ska laga av skörden. 

Planer för 2016 års odlingar

Bild
Så här ser köksträdgården ut nästa år. Längst upp i bild står några odlingslådor mot risgärdesgården. Här kommer solen troligen tina upp jorden först så det blir först en tidig vårsådd av Amsterdam forcing morötter, rädisa, spenat och plocksallad. Efter frostrisken är över planteras en härdig frilandsgurka och sprittbönor här. I framkant får några jordgubbsplantor stå. Längst till vänster har jag gjort i ordning en kompostlimpa á la Lena Israelsson och här ska jag odla squash, gurkört och kryddtagetes. Nästa rad består av enkla pallkragar och nästa år ska jag här sätta ihop dem för att få ett större odlingsdjup. I de två pallkragar som blir då kommer jag odla purjolök, både en tidig och en vintervariant, jättelök och vårlök. Rad tre är förra årets kompostlimpa och här tänkte jag odla kål. Blomkål, broccoli, brysselkål, ringblomma och tagetes. Rad fyra är odlingbåten och här ska jag ha kålrot och märgärt i den nedersta halvan samt sommar- och höstmorot med dill mellan i den ö...

Vackra vintertid

Bild
Snön kom tillbaka och klara dagar kan vi se solnedgången bakom bergen. Världen är underbart vacker igen!

Kraschad vegantårta och en hunds födelsedag

Bild
Idag vid lunch proklamerade Noa: - Idag fyller min gossehund 15 år och vi ska fira honom med tårta och sång och så ska han få ett platt hus av papper där det finns ett klistermärke där det står Grattis Hundis på födelsedagen och han får en gossetårta för han är ett gossedjur och vi får en vanlig tårta som är mjölkfri. Okeeeeej! Eftersom jag har varit mamma säger nej i flera veckor nu ville jag göra den här drömmen verklighet. Dessutom lät tårta väldigt gott. Problemet var bara att vi inte hade några ägg men det är inget hinder för en fd vegan. Vi vispade ihop en sockerkakssmet från Terneborgs kokbok och stoppade in i ugnen. När jag sedan skulle få lös den ur kakformen kollapsade den totalt, som kakor utan ägg gärna gör men det smakade lika gott för det. Jag la ett smuligt lager kaka i botten och mosad banan på och sedan ett smuligt lager till. Ovanpå det la jag jordgubbssylt, ett smuligt lager sockerkaka och sedan en chokladkräm. Vi dekorerade tårtan med banan och frysta blåbä...

Fruktremmar av äppelmos

Bild
Jag öppnade en burk äppelmos och den luktade cider. Den hade jäst men smakade inte längre jäst utan bara lite alkohol. Inte så gott på havregrynsgröten men vi såg genast möjligheter. Oskar passade på att baka julens vörtlimpor och av det som blev kvar gjorde jag fruktremmar eller fruktläder som det också kallas. Den syrliga smaken av äppelcider gifte sig perfekt med alla vörtkryddor och i fruktremmarna var syran en välkommen krydda. De fick tummen upp av både barnen och mig. Så här gör du fruktremmar: Fruktremmar av äppelmos Bred ut äppelmos på ett bakplåtspapper till en ca 2mm tjock platta. Sätt in i ugnen på ca 75 grader och torka i ugnen 2-3 timmar. Tag ut plåten när allt torkat men fortfarande är lite segt. Skär i långa remmar. Förvara i papperspåse i plast låda.

Den bästa kontorsstolen ever!

Bild
Jag hade nästan alltid ont när jag suttit vid datorn. Trots fin kontorsstol och bra bord med nedsänkt tangentbord hade jag nästan alltid ont i axlar och ryggslut. Jag klagade lite för min svåger som är massör och han utbrast: - Det värsta för kroppen är dyra kontorsstolar. Köp en pilatesboll istället! Det lät ju hur tokigt som helst men han menade att på en pilatesboll rör man sig lite grann hela tiden för att hålla balansen och man måste sitta rätt annars ramlar man av. Det är precis vad kroppen behöver. Smått desperat köpte jag Clas Ohlsons största pilatesboll, precis som svågern föreslagit. Den kostade 100 kr. Och vet ni vad? Det funkar. Min smärta har minskat med minst 50 %. Musklerna i mage, rumpa och bäckenbotten har stärkts. Jag är piggare och har sällan ont i ryggslutet. Det enda problemet är att jag lediga dagar numer ofta får utbrista: - Nej Noa, det är ingen studsboll. Det är min kontorsstol.

Det mest genomtänkta beslut vi någonsin fattat

Bild
Vi har flyttat land och rike runt, bytt jobb, lägenhet och liv fler gånger än jag kan räkna. Vi har gjort det vi vill och känner är roligt. Därför kan det verka som vårt beslut att flytta ut på den norrländska landsbygden och odla mat var ett uttryck för samma rastlöshet som drivit oss runt tidigare. Det var det inte. Att flytta hit var det mest genomtänkta beslut vi någonsin fattat. 2012 var jag inne i Stockholms centrum med en 3-åring i vagn och en 8 månaders bebis i sele på magen. Det började snöa. Inte så mycket för en norrlänning men det var den första snön för säsongen och tunnelbanan ut till Vällingby slutade gå. Vi blev fast i Åkeshov i snöstorm. Efter en timme började ersättningsbussar att rulla och jag stod där vid busshållplatsen och såg buss efter buss passera utan att någon släppte på oss. Alla på bussarna var helt okej med att lämna en mamma med två små barn ute i kylan om det innebar att de själva slapp frysa. En gravid kvinna försökte kliva av och blev knuffad av b...

Utvärdering av odlingar 2015

Bild
Så snart marken fryser och snön lägger sig som ett vitt täcke över landet får allt arbete i trädgården vila. Då är det istället dags att börja planera för nästa år. Allt börjar med en utvärdering av 2015 års odlingar. 1. Vad lyckades vi med (trots den dåliga försommaren)? Sallad, dill, kålrot, sommarmorot, persilja och krasse gick riktigt bra.  Nya zeeländsk spenat och blomkål var också en riktig hit. Hallon gick inte så bra men eftersom vi har så mycket hallonbuskar fick vi rätt stor skörd ändå.  Att ha ett såbrätte med sallad redo om det blev ett hål någonstans var en riktigt bra grej som gjorde att vi hade sallad länge.  Vintersallad och vinterportlak var trevlig när ljuset blev mindre.  Chilin fick bo inne och producerade massor med frukt.  2. Vad misslyckades vi med? Bönor och ärtor, alla typer.  Att odla potatis under täcke gav helt otroligt dålig skörd.  Spenaten gick bara i blom hela tiden.  Vitlöken blev pytteli...

Det är något som inte stämmer

Bild
I snön kämpar en liten gullviva som om det vore vår. I södra Sverige river stormarna och vattenstånden stiger snabbt. Det är varmt, flera plusgrader fast det är december. I Paris diskuteras klimatförändringar som något framtida men det är redan här, i det lilla. Bara en liten rubbning av vårt stabila klimat gör det lite obehagligare att leva så jag hoppas att världens ledare lyckas enas den här gången. Jag hoppas också att alla tänker över sin konsumtion och sina vanor så att våra barn och barnbarn slipper få uppleva vad en stor förändring av klimatet innebär. Och jag hoppas att den lilla gullvivan överlever vintern. Tillägg: DN rapporterar att det varit lika varmt i Stockholm idag som på midsommar och att Norrland slagit nytt värmerekord för december. Vädret är ur led.

Den vackraste årstiden

Bild
Den här bilden är tagen förra helgen när månen var hel, natten kall och snön fortfarande täckte gräset på lägdan. Även om jag älskar sommaren, tycker jag nog att världen är som allra vackrast när allt är täckt av snö och det lilla, lilla ljus vi får reflekteras över alla vita ytor.

Mjölkfria Saffransbullar med tranbär och mandelmassa

Bild
Jag är inte ett stort fan av lussekatter men saffransbullar fyllda med mandelmassa är en helt annan sak. I år provade jag att lägga in lite rårörda tranbär i också och det blev hur gott som helst. De syrliga tranbären matchade den söta mandelmassan perfekt och sojayoghurten i degen gör bullarna otroligt saftiga! Här får du mitt recept på mjölkfria Saffransbullar med tranbär och mandelmassa. Vill du inte ha fyllda bullar funkar degen perfekt till veganska lussekatter också. Saffransbullar med tranbär och mandelmassa 40-50 stycken 50 g jäst 2 påsar saffran 5 dl havremjölk 1 dl rapsolja 2,5 dl sojayoghurt 1,5 dl strösocker ca 1,8 dl vetemjöl 1 uppvispat ägg eller ½ dl sojagrädde till pensling Fyllning 2 dl tranbär 4 msk socker 100 g mandelmassa Dekoration Smält smör eller mjölkfritt margarin socker Gör så här Värm mjölk till 37 grader. Smula jäst i en bunke och häll över mjölken. Rör ut jäst och tillsätt saffran, olja, yoghurt och strösocker. ...

Grilla korv inne

Bild
I lördags var alla hängiga, less och dessutom regnade all den fina snön bort. Då bestämde vi oss för att göra något kul istället för att bara deppa. Av ett ugnsgaller och två tegelstenar med hål i byggde vi en improviserad grill i vår öppna spis och grillade korv till lunch.  När korven var uppäten och glöden liten grillade barnen lite marshmallows på pinnar. Ibland kan det vara ganska enkelt att förvandla en skitdag till en kuldag.

Hönsdrömmar

Bild
På mitt sängbord ligger just nu Alla Hönsen hemma av Anna Billing. Jag drömmer nämligen om höns. Det ville jag ha redan förra året men nu är budget lagd, tid planerad och bara jag kommer fram till hur många höns jag behöver ska jag hitta någon som kan sälja höns åt mig till våren. Nu händer det, så att säga. Jag tänker att hönsen främst ska ge min familj ägg och mina odlingar gödsel. Vi ska ha en flock på 6-8 individer för att tillgodose de behoven. Det känns otroligt spännande och lite läskigt samtidigt. Saker som att jag kommer behöva slakta tuppar och döda sjuka djur trycker jag bort. Det klarar jag inte av att tänka på i förväg och jag känner mig och Oskar tillräckligt väl för att veta att när vi väl står där och måste svinga yxan kommer en av oss göra det. Vågar inte den ena, vågar den andra. Det är en av våra största styrkor. Alla hönsen hemm a är en väldigt bra inspiration när man känner för höns. Den har inte all tråkig fakta om hur man botar sjukdomar och exakt hur myc...