Inlägg

Visar inlägg från februari, 2016

Kryddig fyllning till palt

Bild
Palt är verkligen en av mina absoluta favoriträtter. God, mättande och enkel mat. Att laga den godaste palten är lika mycket prestige som att göra de godaste kanelbullarna. Jag föredrog alltid mormors palt, precis som jag föredrog mormors bullar. I alla fall tills Oskar började laga palt. De allra flesta är ganska konservativa när det kommer till paltfyllning. Det är inte Oskar. Jag vet inte om det beror på att han inte åt palt förrän han träffade mig eller om det är för att vi var vegetarianer när han började med palttillverkning. Vad det än beror på, så experimenterar han gärna med både fyllning och tillbehör. Igår gjorde han den godaste palt jag någonsin ätit och det var helt och hållet fyllningens förtjänst. Vem hade kunnat ana att ingefära och paprikapulver hörde hemma i palt? Här kommer receptet: Kryddig fläskfyllning till palt 350 g sidfläsk, orimmat 1 msk torkad salvia 1 tsk torkad ingefära 1 tsk olja ½ tsk chilipotle chili ½ tsk rökt paprikapulver 1 msk soja 3 ...

Härliga söndag

Bild
Solen både sken och värmde idag men jag är för sjuk för stora utflykter. Hostar och orkar knappt gå upp för trappen ibland. För att ändå få njuta av det fina vädret tog jag och Noa en fika på bron, medan Melker hängde på kalas. Lavendeldrömmar och varm saft slank ner där vi satt på nytovade sittunderlägg och lyssnade på fågelsång och skotrar i fjärran.  Och så ljudet av när Oskar hugger ved, såklart. Han gör det varje stund han får över just nu. Vedhögen börjar bli riktigt hög och jag ser fram emot många värmande brasor till hösten.  Innan vi gick in igen, ville Noa krypa i gruvan jag och Melker grävde förra veckan när vi var hemma lite halvsjuka allihop. På andra sidan finns tydligen gott om malm. 

Redo för en dusch

Bild
Med naturlig hår- och kroppsvård kan det se ut så här när jag ska hoppa in i duschen. Fast, ekologisk tvål. Bodyscrub på olivolja och grovt råsocker som gör den vintertrötta huden len igen. Bikarbonat blandat med lite vatten för hårrengöring. Äppelcidervinäger blandat med vatten för surskölj. Tvål gör jag inte själv, än så länge och kommer nog inte göra det heller för jag är rädd för saker som fräter (lut). Jag har också en köpt, ekologisk ansiktskräm till min känsliga hud. Annars gör jag mina egna rengöringsprodukter. Jag tycker att det är väldigt häftigt att man kan använda produkter ur skafferiet för att sköta sin hygien och att inte behöva köpa mängder med schampo, balsam, duschtvål, bodylotion och bodyscrub är perfekt för både plånbok och miljön.

Få koll på matförrådet och sluta kasta mat

Alla förstår nog att det vansinniga i att köpa hem mat bara för att sedan kasta den. Det är dåligt för plånboken och dåligt för miljön. Har man dessutom börjat odla lite själv inser man snabbt hur mycket arbete, energi och vatten som går åt för att framställa mat. Ändå kastas fortfarande väldigt mycket mat i Sverige. Butikernas tidningar skriver ofta om detta. Då blir det rubriker av typen: Lär dig laga mat av rester och Stirra dig inte blind på bästföredatum. Det är jättebra råd som alla borde följa men de missar grundproblemet. För att minska sitt matsvinn måste man bara köpa mat som kommer att ätas upp och se till att använda den mat man har hemma. Idag tänkte jag ge mina tre bästa tips för att slippa kasta mat: 1. Stenkoll på matförrådet För att veta vad som finns att laga mat av och vad som måste lagas av nu, annars blir det dåligt, går jag regelbundet igenom mitt matförråd. Vår mat förvars på köksbänken (frukt, tomater, avokado), i kylskåp, skafferi, frys och matkällare. På...

Det växer

Bild
Jag längtar efter vår, odling och grävande så att jag nästan håller på att bli galen men ute yr snöstormen ändå. Då är det tur att jag har mina frösådder att titta till. Här växer chili, malbarspenat och basilika. Kronärtskockan har inte tittat upp ännu. Jag hade bestämt att jag inte skulle sätta kronärtskocka för att säsongen är så kort här uppe men efter en fin dröm och lite råd på Instagram så prövar jag i alla fall. Den ska få bästa plats mot husväggen (om den gror, det var ganska gamla frön). I källaren står purjolök och timjan. Nu är det snart mars och dags att så lite mer.

Mamma och Noas lediga dag

Bild
Två dagar i veckan är jag ledig och Noa hemma med mig. Vi kallar det Mamma och Noas lediga dag. Då kan vi sparka i Noas takt, mysa i soffan med stickning och plattaspel, baka och pyssla. Men jag vill ju få lite saker gjorda på gården också och den senaste tiden har Noa varit väldigt svår att få med på projekt. Baka funkar, för då får han slicka skålen men annars har han bara lekt med lego eller suttit bredvid mig och tjatat. Jag hoppas att det håller på vända nu. Förra veckan sådde han lite fröer med mig och idag målade han om sin stol i favoritfärgen blå. Väldigt fin blev den också!

Självförsörjande på stickade plagg

Bild
Jag stickar. Förutom odlingen är det mitt allra största intresse. Det gör att vi inte köpt ett enda stickat plagg på många år. Det är en väldigt skön känsla. Jag behärskar ett anrikt hantverk och kan förse min familj med värmande plagg.  Att sticka är ett hantverk som tar tid att lära sig. 2011 bytte jag från att virka till att sticka och det tog i alla fall 2 år innan jag kände att jag behärskade vanlig rät- eller resårstickning och vågade mig på mönsterstickning.  Sedan tog det ytterligare ett år innan jag behärskade flerfärgsstickning. Så känner du att du också vill börja sticka, ha lite tålamod. De första projekten är blir kanske ett par enkla sockor med ojämna maskor och de går att ha på sig de med. För varje plagg blir man sedan duktigare, maskorna blir lite jämnare och då kan man höja svårighetsgraden lite grann.  Stickning är ingen billig hobby och många gånger kanske det känns som om det skulle vara billigare att bara köpa en tröja...

Min bästa hummus

Bild
Hummus är en självklart rätt på buffé eller till medelhavsmat men det är också väldigt gott som vegetariskt pålägg. Minst lika gott som ost eller leverpastej, om man bara har lite tillbehör. Då min mage blivit arg på mjölk igen, försöker jag minska mitt intag av ost och då är hummus det bästa alternativet. Här kommer mitt bästa recept på hummus. Hummus 3,5 dl kokta och skalade kikärtor 1 rågad msk tahini 3 msk olivolja 2 vitlöksklyftor 1 tsk spiskummin 3 msk kallt vatten ½-1 tsk salt 1 msk äppelcidervinäger Gör så här: Mixa. Jag äter helst min hummusmacka med groddar, skott och sallad. Rostad lök är också gott på. 

Odlarna, Hela Sverige Odlar och Starry Hilder

När februarisolen strålar in genom mitt smutsiga köksfönster, blir jag så otroligt sugen på att odla men här uppe i zon 6 kommer det tjocka snölagret ligga kvar i ungefär två månader. Istället för att deppa ihop, utnyttjar jag den här tiden till att samla inspiration. Jag läser mängder med trädgårdslitteratur, lyssnar på podcast och ser videor på youtube. Här är några inspirationskällor jag vill tipsa om: Den första är Odlarna - en podcast . Här intervjuas kända odlare om sina bästa knep, sin inspiration och favoritväxter. Jag har lyssnat på några avsnitt redan och kan varmt rekommendera avsnitten med Lena Israelsson och Johannes Wätterbäck  för alla som är intresserad av odling. Det slår mig att även om programledaren helst ställer frågor om vad odlarna lyckas bäst med, pratar odlarna själva med mycket större passion om misslyckanden. "Att odla är att lära sig leva med att man misslyckas" sa Johannes och det kan jag verkligen hålla med om. Mitt andra tips är OdlingsTVs ...

Än är det långt till vår

Bild
Den 15:e februari 2014 bodde vi i Stockholm och jag och Noa gjorde en första utflykt till kolonilotten för att se om något börjat växa. Det var en varm vår och både vitlök och kirskål hade börjat titta upp. Det inspirerade mig till att gå till min köksträdgård idag och se om något börjat växa. Det hade det inte. Snön har lagt sig så djup att mina odlingsbäddar inte ens sticker upp ur snön lägre och för att ta mig hit fick jag plumsa genom snö som bitvis gick mig upp till knäna. Tur att snötäckta landskap som dränks i solljus är bland det vackraste jag vet! I källaren växer det i alla fall. Är så glad att jag sådde sallad i källaren i år. Purjolöken har fått flytta ner också för den vill ha lite svalare när den grott. 

Nu har vi så där mycket snö igen

Bild
Det kom väldigt mycket snö igår och inatt. Vi orkade inte ut i snöstormen igår så idag var det väldigt mycket att skotta.  Som tur kom grannen och skottade med traktor och ny snöslunga.  Barnen blev väldigt lyckliga för när man skottar med traktor blir det mycket högre snöhögar. "Pappa du måste lyfta upp mig i klätterträdet"

Göra egen müsli efter gammalt recept

Bild
En stor fördel med att ha bloggat ett tag, är att jag byggt upp mitt eget receptregister. Så när jag kände för att börja göra müsli igen men inte riktigt kom ihåg hur jag brukade göra, var det bara att söka på bloggen. Där fanns självklart mitt favoritrecept på müsli , publicerat för fem år sedan. Att göra egen müsli är enkelt och billigt. Det ger möjlighet att blanda blanda i de frön och nötter som jag tål och den torkade frukt jag gillar. Den här gången hade jag ingen kallpressad rapsolja hemma så jag fick använda vanlig rapsolja. Det funkade hyfsat men müslin får inte riktigt den där nötiga smaken som är så god. Nästa gång ska jag köpa hem kallpressad olja så att det smakar som det brukar. Med hembakt bröd, hemgjord havremjölk och hemgjord müli, har vi nu kommit en liten bit till på vägen mot självhushåll.

Min erfarenhet av No Poo

Bild
Det var flera år sedan jag först läste om No Poo men jag var ganska skeptisk. Det kändes som om håret inte skulle bli rent och jag var rädd att skulle klia. Så berättade en bekant om sina erfarenheter av No Poo och jag vågade äntligen prova. Tur var väl det! Nu har tvättat mitt hår med bikarbonat och sköljt med surtvätt i lite drygt två månader nu. Håret mår bra och är minst lika fint som det var när jag tvättade med Lush schampotvål. Eftersom jag har långt hår behöver jag använda ganska mycket bikarbonat, en matsked ungefär. Jag blandar bikarbonaten med en dl vatten och häller det sedan över håret. Sedan kommer det svåra - den mekaniska rengöringen. Ett vanligt schampo innehåller ämnen som löser fettet från hårbotten men med bikarbonat måste man massera hårbotten istället. Ganska länge får man massera, ca 2 minuter, och även om det är skönt med massage så blir det lite jobbigt att hålla händerna över huvudet så länge. Särskilt om man är lite sjuk eller supertrött i armarna för at...

Salladsodling i källaren

Bild
Salladsodlingen i källaren levererar verkligen just nu. Stora, krispiga blad kan nu avnjutas till var och varannan middag. Den 6:e november sådde jag salladen och ställde ner den i källaren. Vi har skördat små salladsblad sedan nyår och det har verkligen varit en humörhöjare vissa kalla och dimmiga dagar. I källaren där salladsbladen står är det ungefär 16 grader varmt men det har pendlat mellan 12 och 19 grader. Jag har vattnat en gång i veckan och var tredje vecka har den fått lite näring, annars har den skött sig själv där nere under ett lysrör. Lite persilja har vi också kunnat skörda men mina plantor med Bulls Blood har inte gett något. De hade nog behövt andra förutsättningar. Om en månad behöver jag planteringskrukorna och ljuset till annat men fram till dess tänker jag njuta av sallad på macka, hamburgare och pasta. Skönt när experiment blir så lyckade!

Allt du behöver veta för att komma igång med din självhushållning

Bild
Jag har läst Maria Österåkers bok Lev mer på mindre tidigare och var inte riktigt imponerad. Den var rolig eftersom den listade alla misstag som familjen gjorde när de började sin resa mot självhushåll men den innehöll inte tillräckligt med matnyttig fakta för min smak. Det behöver man inte oroa sig för när man läser Självhushållning i praktiken. Den tjocka boken är fullspäckad med information om odling, ved, djur samt syltning, saftning, inläggning och andra sätt att ta vara på skörden. Jag fick också lära mig att göra eget tvättmedel, salvor och tvål. Om man är nybörjare och undrar vad självhushållning innebär och vill lära sig om självhushållningens alla delar: djurhållning, odling, ta vara på mat, energi och rengöring, så är det här Självhushållning i praktiken den första bok man ska läsa. Jag har aldrig läst en så heltäckande skildring av självhushållning. Välskriven är den också. Jag som hållit på ett tag har utvecklat mina egna tankar och idéer om hur man ska gö...

Plantera om chili och så fröer

Bild
Chili växer så otroligt långsamt att jag började med chilisådden väldigt tidigit i år. De här chilifröerna åkte i jorden på juldagen. Idag var det dags för omplantering. Alla chili fick en egen kruka och planteringsjord. Även Malbarspenaten fick ny kruka och jord. Plantorna står under ljus på makens kontor och växer så sakteliga. När jag ändå var i farten passade jag på att sätta purjolök och backtimjan. Det är första gången jag odlar purjolök så jag är lite spänd. Kommer de gro? Kommer jag få någon skörd? Jag odlar två sorter: Atal - som ska ge en tidig sommarskörd och Blue Green Winter - som kan skördas sent. Jag har en grässlänt på framsidan som är väldigt jobbig att klippa, därför drömmer jag om att täcka den med växter istället. Några buskar, lite perenner och framförallt trampvänliga växter så att barnen kan springa runt utan att det gör något om de kliver på växterna. Det kommer ta ett tag innan jag lyckats förvandla hela slänten till rabatt men jag kommer ta det första s...

Att pressas in i en alldeles för liten mall

Jag är 1,77 lång, har breda axlar, höfter och lår. Som nord-europé är det en ganska normal kroppsbyggnad. Man skulle till och med kunna säga att jag är medelstor, om jag nu fick jämföra mig med gruppen 'nord-européer'. Det får jag av någon anledning inte göra. Jag ska jämför mig med gruppen 'tjej' och då är jag stor! I sin krönika i Norran idag skriver Michaela Löwenhöök om hur hon inte får köpa skidpjäxor på herravdelningen för att den manliga försäljaren, som är ett huvud kortare än henne, bestämt hävdar att henne vadmuskler är för korta för det. Hur vet han då hur långa vadmuskler hon har? Har han mätt? Kollat hur långa ben hon har? Nej, såklart inte! Han ser att hon är tjej och då har man kortare vadmuskler, enligt försäljaren. Så säger mallen. Tjejer är kortare, har därför kortare ben och kortare vadmuskler. Att verkligheten i det här fallet var något helt annat, klarade försäljaren inte av att se. Att läsa Michaleas skildring gjorde mig riktigt arg, för jag ...

Egen havremjölk som är god att dricka

Bild
Jag gjorde det! Efter mycket googling och lite experimenterande lyckades jag få fram en havremjölk som både jag och Noa gillar. Den är till och med så pass god att Oskar kan tänka sig den till havregrynsgröt och han gillar inte växtmjölk alls i vanliga fall. Jag häller den i kaffet, till gröt eller flingor. Noa dricker gärna ett glas när han är mjölksugen. Den funkar i mat också men då är ju smaksättningen egentligen lite onödig, så ska du bara göra havrepannkakor kan du pröva min vanliga havremjölk istället . Riktigt god havremjölk  3 dl havregryn 15 dl vatten Blanda ihop och låt stå över natten. På morgonen tillsätts: 2-3 msk rapsolja en liten nypa salt 1-2 tsk råsocker 1 knivsudd vaniljpulver Mixa i några minuter. Häll i en silduk och låt rinna av en stund. Tvätta händerna och kläm ihop silduken så att all havremjölk kommer ut. Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylskåp. När mjölken står delar den sig, så skaka ordentligt innan du använder den. Mjölke...

Gör egna salvor

Bild
Den här årstiden blir läppar, fötter, händer och armbågar ofta väldigt torra. Därför gjorde jag en sats ringblomssalva och en sats läppsyl i helgen. Ringblomssalva har jag gjort många gånger och den är mycket enkel att göra. Läppsyl var första gången för mig men den var minst lika enkel och är fantastisk att smeta på läpparna. Receptet på läppsyl hittar ni på Frugal by Choice - Cheap by Necessity , en blogg som har ett fantastiskt bloggarkiv med hur mycket bra tips som helst! Ringblomssalva 1 dl ringblomssolja 15-17 g bivax Smält bivaxet i vattenbad och tillsätt ringblomsoljan. Rör tills du inte ser några bivaxklumpar längre och häll sedan upp i en burk. Ringblomsolja gör du genom att odla ringblommor, skörda kronbladen och lägga dem i en burk. Packa bladen lite och fyll sedan med olja så att alla blad är täckta. Jag brukar använda olivolja. Låt burken stå i ett fönster i ca 2 veckor. Vänd burken då och då. Sila bort blombladen och häll i en burk. Förvara mörkt och svalt. ...