Idag fyller jag år och Oskar gjorde världens godaste tårta för att fira min dag. Glasstårta med browniebotten, maränger och kolasås. Så gott att jag nästan svimmar!
Glasstårta med browniebotten ca 12 bitar
Botten
200 g smör (eller olja om den ska vara mjölkfri)
4 dl strösocker
3 dl kakao
1 krm vaniljpulver
2 msk starkt, kallt kaffe
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
4 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör. Blanda i sockret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och sockret. Blanda. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, rund ca 26 cm i diameter. Grädda i ca 18-20 minuter. Låt svalna.
Lakritsmaränger
3 äggvitor
1 krm ättika
2 dl socker
½-1 tsk lakritspulver
2 dl socker
½-1 tsk lakritspulver
Gör så här
Vispa äggvitor, ättika, lakritspulver och hälften av sockret tills det blir vitt. Tillsätt resten av sockret och vispa tills du kan välta bunken upp och ner. Klicka ut små maränger på en plåt och grädda i 125 grader i 35-45 minuter. Låt svalna på plåt.
Kolasås
Oskar använde det här recptet från Mitt kök. Han bytte ut vispgrädden mot Alpro Soja visp och det funkade alldeles utmärkt.
Glass
Valfri vaniljglass. Gör din egen om du vill, vi köpte Tofuline vaniljglass eftersom vi har mjölkallergiker i familjen.
Sätt ihop tårtan
Lägg browniebotten på ett fat. Skiva glass och lägg ovanpå. Dekorera med maränger och kolasås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar