2016 fick vi en riktigt stor zucchiniskörd och prövade därför på flera sätt att spara zucchini till vintern. Torka, frysa, mjölksyra och Boston squash. Det mesta blev riktigt lyckat och egentligen är det bara torkad zucchini jag inte riktigt gillar. Den mjölksyrade squashen slänger jag ner i grytor och köttfärssås/linsfärssås och den frysta zucchinin passar perfekt till Koreanska zucchinipannkakor.
Det här receptet är inte mitt utan kommer från en asiatisk kokbok jag glömt namnet på men vi har lagat den här hemma i minst tio år och ändrat receptet så att det passar våra förutsättningar. En riktig favoriträtt som vi normalt bara äter på sommaren när det är säsong för zucchini men i år ger sommarens överflöd möjlighet att avnjuta denna underbar rätt i januari. Jag tinade zucchinin och lät den rinna av en stund i ett durkslag för att det inte skulle bli för mycket vatten. Annars gjorde jag precis som vanligt. Receptet är för en portion men vi dubblar och gör i en liten stekpanna på spisen. Till 4 portioner brukar jag ta en form och grädda i ugnen.
Koreanska zucchinipannkakor
1 port1½ dl vetemjöl
1 ägg
1 dl vatten
½ tsk salt
10 cm riven zucchini
Sås
2 msk kikoman soja
1 tsk sesamolja
1 msk ättiksprit
1 msk socker
syrad chilisås eller torkad chili efter smak
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grovt hackad bladlök, exempelvis salladslök, piplök, gräslök, kinesisk luftlök
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar