Det här brödet efterfrågas ofta av barnen när Oskar bakar bröd. Det är ett fantastiskt morotsbröd och helt mjölkfritt. Så gott med en långlagrad ostskiva på.
Oskars bästa morotsbröd
25 g jäst
3 dl havremjölk (gör din egen, recept här)
1 dl havreyoghurt (gör din egen, recept här)
0,5 dl havregryn
100 g riven morot
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Gör så här
Värm havremjölk och havreyoghurt till 37 grader. Lös jästen i mjölkblandningen. Lägg i havregryn och låt svälla 5 min. Lägg i den rivna moroten. Kör i degblandaren och tillsätt mjölet, lite i taget. Kör tills degen är smidig. Jäs ungefär 1 timme. I vårt lite kalla kök vintertid brukar det ta 1 h 15 min. Baka ut i liten långpanna som klätts med bakplåtspapper. Dela i rutor. Jäs övertäckt i 30 min. Pensla med vatten och flingsalt. Grädda i 225 grader ca 25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar