torsdag 12 september 2019

Äppelsaft med kanel i saftmaja

Grannens träd dignar som vanligt över av äpplen. Transparant Blanche trivs verkligen här uppe hos oss och producerar mängder med äpplen. Tyvärr är det inte ett så gott äpple. Syran är för stark och för att kunna använda äpplet krävs ganska mycket socker. En av de saker jag alltid gör när äppelkorgen är för full, är äppelsaft med kanel i saftmaja. Det är barnens absoluta favoritsaft och jag dricker den gärna varm istället för glögg på vintern. 


 Det bästa med att göra äppelsaft i saftmaja är att det går fort och är otroligt lätt. Det går åt massor med äpplen och plockarkorgen töms på nolltid.

Så här gör du äppelsaft med kanel i saftmaja. 


Äppelsaft i saftmaja

3 kg äpplen
2 kanelstänger
7,5 dl socker. 

1. Börja med att skölja äpplena. Skär bort maskangrepp och bruna fläckar. Sedan delar du bara äpplena i 4-6 delar beroende på hur stora äpplena är och lägg i saftmajan. Jag brukar använda de små äpplena till saft. Du behöver inte ta bort skrutt eller skala. 

2. Tillsätt 2 kanelstänger och 7,5 dl socker. 

3. Sätt på locket och koka upp saftmajan. Sänk temperaturen lite och låt koka en timme. 

4. Häll upp på steriliserade burkar och dra åt ordentligt. 

Klart!


Hur länge saften håller beror lite på hur noga man har varit med steriliseringen. Mina håller mer än ett år i matkällaren. 


Andra äppelrecept




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar