Hur ska man lyckas jobba, ha småbarn, klippa gräset och samtidigt skapa ett permakulturparadis som producerar mängder med mat? Jag är inte helt säker men jag vet att en av nycklarna är att planera väldigt mycket. Förra året satte vi upp 10 mål för året och försökte sedan komma ihåg att jobba mot de målen i första hand. Den innehöll allt från att bli bättre på att be om hjälp, till att skaffa höns och bygga klart risstängsel. Vi klarade 7 av 10 mål.
Fördelen med att ha målen är att när man ska försöka prioritera vilket av alla tusen jobb som behöver göras som ska göras just den här veckan, så kan man titta på mållistan och få lite hjälp. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra. I veckans vabb- och feberdimma satte vi oss och skrev 2018 års lista.
Bild från Julita gård
Mål för 2018
- Minska vinden - Det finns planer på att bygga vindkraftverk i bergen ovanför oss och jag kan förstå varför. Det blåser väldigt mycket i vår lilla by. Bra för att myggen blåser bort, dåligt för känsliga växter. I år ska vi fortsätta projekt som jag startade förra hösten för att minska den hårda vinden.
- Förbättra uppvärmningen i huset - Vi värmer upp huset med en elpatron som är kopplad till en panna från 1960. Det är otroligt ineffektivt. Dessutom är fönster otäta och vinden inte särskilt isolerad. Här finns mycket att göra.
- Fler ätbara perenner och buskar - Sånt som ger år efter år utan särskilt mycket ansträngning alls.
- Prioritera skaparglädje och trivsel -Vi har arbetat hårt för att lära oss att prioritera och göra det som är viktigast. Lite för hårt kanske för vi känner att vi har tappat glädjen, skapandet och friheten som vi eftersträvar. I år ska vi våga göra det där lilla projektet bara för att det är kul trots att gräset är långt och hönsen behöver stängslas in.
- Bli av med rishögen och gammgaraget - Något vi inte lyckades med förra året. I år ska skräpet bort!
- Renovera klart barnens rum - Eftersom vi inte blev klara förra året är det årets första projekt.
- Flytta hem tunnelväxthuset - Idag står tunnelväxthuset väldigt dåligt till. I en sluttning där den sena vårfrosten rinner ner, långt bort från vatten och människor. I vår flyttar vi det närmare huset för att kunna sköta om växterna där inne på ett mindre arbetsintensivt sätt.
- Uteplats nedanför köket - Vi har ingen uteplats i dagsläget, utan sitter bara på gräset och äter medan knorten biter oss i fötterna. Så i år ska vi bygga vår första lilla uteplats. Jag ser särskilt fram emot det här projektet faktiskt!
- Lära oss kompost - Vår kompostering fungerar inte riktigt och vi får inte den där fina matjorden vi skulle vilja ha. I år ska vi lära oss mer och göra rätt.
- Lära oss ta sticklingar - Plantor är dyra och om vi ska ha råd att fylla hela vår tomt med ätbara buskar och träd så är det dags att lära sig ta sticklingar.
Så. Det var våra mål för 2018. Som ni ser innehåller listan både konkreta att göra saker, som att flytta tunnelväxthuset och bygga uteplats, och mer öppna punkter som förbättra uppvärmningen. De öppna punkterna låser oss inte i ett särskilt tänk. Idag är tanken att vi ska köpa en modernare acktank men om det inte fungerar kan vi ändra planen och ändå nå vårt mål.
Den här listan kompletteras såklart med världens längsta att-göra-lista, månadsplanering och veckoplanering. Men mållistan är viktig. Den sätter riktningen för årets arbete. Nu ser jag väldigt mycket fram emot att sätta igång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar